Pluimveehouderij

Nieuws 16 reacties

PvdA pleit voor extra managementeisen pluimveesector

Den Haag – PvdA-Kamerleden Tjeerd van Dekken en Sjoera Dikkers vragen minister Edith Schippers van Volksgezondheid extra gezondheidsmaatregelen te nemen in de pluimveesector, om hiermee het antibioticagebruik in de pluimveehouderij terug te dringen.

Via Kamervragen stellen de politici voor om maatregelen op te leggen zoals een warme vloer, lage stofhoeveelheden, gezond voer en makkelijk bereikbaar schoon drinkwater voor pluimvee, om hiermee de gezondheid van het pluimvee te verbeteren, waardoor het antibioticagebruik naar beneden kan. Aanleiding voor de vragen is het rapport van de diergeneesmiddelenautoriteit SDa, waaruit blijkt dat het antibioticagebruik in de vleeskuikensector afgelopen jaar met ruim 20 procent is gestegen.

Van Dekken en Dikkers vragen tevens naar een reactie van Schippers op de grote verschillen die er zijn tussen bedrijven als het gaat om antibioticagebruik. Ook willen ze weten welke maatregelen Schippers gaat nemen om ervoor te zorgen dat de reductiedoelstellingen voor het gebruik van antibiotica in de veehouderij toch behaald worden. PvdA verwijst naar het streven van Schippers van 70 procent reductie in 2016 ten opzichte van 2009.

Laatste reacties

 • siebe66

  hoezo 20% stijging?  we hebben het afgelopen jaar een hele grote reduktie bewerkstelligd.
  Volgens mij moeten de mensen van de Partij vd Armoede zivh eens wat beter laten informeren

 • zon

  Ze willen de boeren van alle kanten kleineren,het is nooit genoeg.
  En wie gaat dat allemaal betalen?

 • fietskip

  Tjeerd van Dekken en Sjoera Dikkers, als je er geen verstand van hebt moet je je mond er over houden. Als dit de woordvoerders van landbouw zijn van de pvda laat ze dan thuis. De werkelijkheid is dat in kilo's meer is gebruikt maar in dierdagen minder, de sda rekent met kilo's en niet met dierdagen maar dat is voor pluimvee eigenlijk niet goed. Het wil niets anders zeggen dan dat de antibiotica wat later is gegeven toen de dieren ouder waren. Er zijn minder dierdagen antibiotica gegeven, dat is een feit.

 • Demeter Griend

  Paar kippen minder per vierkantemeter zoals in Duitsland/Denemarken en de vloer wat warmer dan verdwijnen de problemen als sneeuw voor de zon.
  Maar ja antibiotica is goedkoper, snap ik ook wel.

  ik ben een robotboer,  zet mijn koeien droog zonder droogzetters.
  Het kan wel maar het moet eerst tussen de oren en dat is lastig.

 • alco1

  Demeter. Verklaar je kennis over de kippen sector. Of lul je ook zomaar wat.

 • Ishtar

  Volksgezondheid van de mens telt schijnbaar niet, dus van ondernemerschap hoeven we niet te spreken als een sector geen doel heeft ===> om zorvuldig voedsel voor de mens te maken.
  -hoeveel water wordt er in de kip en varken eindprodukt gespoten en zo de consument bedonderd?
  Lintje van oranje wel waard.......en een bealngrijke waarde voor onze maatschappij de vee-industrie.......

 • Broederijbrok

  Wacht even tot de Chloor kip komt en de andere import kippen.
  Dan kun je echt je tanden zetten in antibiotica.
  Nederland produceert hetveiligste voedsel ter wereld.

 • fietskip

  Ishtar, eerst even slapen dan nadenken en dan pas reageren. Volksgezondheid telt zeker en is zeker met Nederlandse pluimveeproducten goed. Een doel hebben we zeker, maar je moet het doel niet iedere keer scherper en scherper zetten tot onmogelijke doelen. Ishtar ik verwacht hier goede argumenten voor of tegen een stuk, en niet van ik ben zo wie zo tegen de vee-industrie en ik hoor alleen de negatieve argumenten en niet de positieve (goede) argumenten.

 • fietskip

  Demeter, beweer jij dat de sector er niet goed mee bezig is? verklaar je nader.

 • BrabantsBoerenverstand

  Ishtar, over dat water inspuiten, je snapt dat de boeren dit niet zelf doen toch?? Ik heb tenminste nooit geprobeerd om water in een levend dier te spuiten maar ik kan zo wel bedenken dat het ook niet mogelijk is. Bij een los lap vlees kan dat wel, heb ik ook een hekel aan, ik zou liever zelf slachten, weet ik precies wat ik heb, maar dat mag weer niet.

 • agratax2

  PvdA laat haar kiezers liever Chloorkip eten dan, dat ze de Nederlandse boeren de kans geven om met minder middelen en minder dieren een goede boterham te verdienen.

 • l coumans

  dus leer maar eerst kippen houden!!!!!

 • b.brink1


  De hele discussie gaat over niets. Er is geen enkel bewijs dat de resistentie bij de mens afkomstig is vanuit de veterinairesector, maar blijkbaar is er een geweldige lobby van dier'welzijns' organisaties die onze politici kunnen overtuigen om deze idiote maat regelen te willen nemen. Een dier dat ziek is heeft recht op genezing en dus recht op een antibioticum.

 • new kids

  Ja, en wie straks nog steeds op het signaleringsniveau of hoger zit gaan we net als in DDR op een andere manier duidelijk maken dat er naar mevrouw Dijksma en Schippers geluisterd moet worden. Dan wordt het ECHT intimideren.
  Nee, mevrouw Dijksma en Schippers staan midden (hmmmm) in de maatschappij en hebben een brede blik voor problemen in de dierhouderij. En ze luisteren ook zo goed naar de sector!!! 

 • joohoo

  Managementeisen aan kamerleden zou een beter verhaal zijn!!!.

 • Demeter Griend

  Fietskip en Alco1
  precies zoals ik geschreven heb, ik Duitsland / Denemarken mag je minder kippen per vierkante meter hebben. Daardoor verdwijnt een deel van de problemen die je anders met antibiotica moet bestrijden. Het klimaat in de stal iets warmer zorgt voor een drogere vloer/strooisel dus minder pootproblemen die je anders moet bestrijden met antibiotica. Probleem is minder kippen minder opbrengst snap ik ook wel.

  Als melkveehouder heb je precies dezelfde problemen als je teveel koeien houd per vierkanter meter en tevens is het stalklimaat dan ook erg belangrijk. Een frisse stal met veel ruimte geeft een hogere productie en heb je minder medicijnen nodig. Ook daar weer hetzelfde probleem een nieuwe stal is duur.
  Als ondernemers zitten we gewoon in dezelfde situatie, dat is mooie aan ons vak, de goeie beslissing nemen op het juiste moment en dat is niet altijd makkelijk. 
  Mijn opmerkingen waren positief bedoeld, maar getypt kan het als negatief kritisch ervaren worden. Dat is zeker niet zo.

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.