Pluimveehouderij

Nieuws 4355 x bekeken 9 reacties

Noodtoestand vanwege vogelgriep Iowa

Des Moines - De Amerikaanse staat Iowa heeft vrijdag de noodtoestand uitgeroepen vanwege een ongekende uitbraak van vogelgriep. De maatregel betekent onder meer dat de politie wegversperringen en controleposten mag neerzetten. Bovendien krijgt de overheid van Iowa meer middelen om de ziekte te bestrijden.

Op 21 boerderijen in Iowa is de vogelgriep inmiddels vastgesteld of is er waarschijnlijk sprake van een besmetting. Het gaat om een zeer besmettelijke variant. Op die boerderijen zijn ongeveer zestien miljoen kippen. Die moeten allemaal worden gedood en vernietigd. Onder de getroffen boerderijen zijn een gebouw met 5,5 miljoen kippen, een pluimveehouderij met 3,8 miljoen vogels en eentje met 1 miljoen kippen. Iowa is de belangrijkste producent van eieren binnen de Verenigde Staten.

Het virus was vorige maand opgedoken in de buurstaten Minnesota en Wisconsin. In totaal moeten waarschijnlijk 21 miljoen kippen en kalkoenen worden geruimd. Daarmee kan het de dodelijkste uitbraak in de Amerikaanse geschiedenis worden.

Gevaar voor de gezondheid van mensen is er niet, benadrukt Iowa.

Laatste reacties

 • Mtstermors1

  Hoezo hebben we in nederland mega bedrijven

 • koestal

  gigantische ruiming

 • Burnetti

  5.500.000 kippen. Bij een uitbraak effectiever te ruimen was de gedachte van veterinairen...

 • PetervanKempen


  NOG NIET DE GEVAARLIJKE VARIANT VOOR MENSEN.

  Grootschaligheid is een kwetsbare aanpak en gevoelig voor ziektes.

  Vaccinatie is denkelijk onontkoombaar om dierenleed te voorkomen en mensen en bedrijven te beschermen.

  Want:

  OOK DAAR HEB JE TREKGANZEN< OOK DAAR WORDEN DE VOGELS ONDERLING BESMET, ( lees de smienten waar van  het is aangetoond)< OOK DAAR GAAT HET NIET BEHEREN VAN STEEDS TOENEMENDE AANTALLEN GANZEN (die de wereld omvliegen als dragers) ons anders ZUUR OPBREKEN.

 • bertes

  is het daar ook de schult van de kippenuitlopen. net als in Nederland.
  een gangbare kippenboer roept al. als er weer een vervoers verbod komt. door een kippenuitloop bedrijf. dan gaan we die finacieel helemaal kapot maken.
  en dat terwijl de fijten zijn. dat er meer niet uitloop bedrijven besmet raken.
  topsport van een kippe lichaam vragen. en zo een laag weerstand krijgen. dan zuigen ze de ziektés op. enten.

 • agro1


  de markt eens lekker opschonen. hopelijk worden de getroffenen netjes vergoed.

 • jehanvankroaks

  @bertes  
  je gaat toch niet beweren dat het een feit is, dat bedrijven met uitloop een betere of hogere weerstand tegen vogelgriep hebben dan pluimvee dat binnen wordt gehouden?

 • gerjan slingenbergh

  Ja Peter van Kempen, het is toch wel erg dat die besmette ganzen en eenden door de dakopeningen poepen en zo de gezonde kippen besmetten. Je kunt wel blijven roepen dat vaccineren de oplossing is maar momenteel kan dat gewoon niet.

 • agro1


  is dat precisiepoepen ook een kenmerk van de besmetting???

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.