Pluimveehouderij

Nieuws 3 reacties

Rabobank: AI-uitbraken enorm effect op eierprijzen VS

Veenendaal - Vogelgriep gaat in de Verenigde Staten een enorm effect hebben op de eierprijzen.

Dat verwacht Ruud Huirne, directeur food en agri bij de Rabobank Nederland. "Het AI-virus is niet onder controle," zo zei hij. "We weten niet waar het eindigt."

Optimistisch

De Rabobank verwacht een goed jaar voor de Nederlandse legpluimveesector, waarbij vraag en aanbod tijdelijk beter in balans zijn en voerprijzen stabiel tot licht stijgend blijven. 2015 zou een relatief vlak prijsverloop voor eieren kennen. "Het is een redelijk optimistisch beeld voor komend jaar," geeft Huirne aan. "Dat heeft de sector ook nodig om aan te sterken en om verder te verduurzamen." De overcapaciteit binnen de Europese Unie is echter iets wat op de langere termijn de prijzen zal blijven drukken.

Hygiëne

Huirne presenteerde tijdens het nationaal pluimveecongres afgelopen woensdag het nieuwste kwartaalbericht voor de pluimveehouderij van de Rabobank. Hij benadrukte het risico van AI, 'dat als een donkere wolk boven de sector hangt' en stelde dat er een verbetering van de hygiënesituatie op legpluimveebedrijven nodig is. Ook de rest van de pluimveesector moet blijven focussen op bedrijfshygiëne om vogelgriep buiten de deur te houden. AI is bepalend voor het perspectief van de Nederlandse pluimveehouderij, stelt Huirne.

Vleeskuikens

In de vleeskuikenhouderij en vermeerderingssector verwacht de Rabobank in 2015 bovengemiddelde voerwinsten. De vraag binnen de Europese unie zal op niveau blijven, en de regelmatige AI-uitbraken wereldwijd houden de markten bezig. Voor de Nederlandse pluimveehouderij een kans volgens Huirne, mits Nederland AI-vrij kan blijven. Nu Nederland weer AI-vrij is kan de sector aan de export werken. De bank voorspelt verder stabiele tot licht stijgende voerprijzen komend jaar. Op de lange termijn is de verwachting dat deze volatiel blijven. Voor de toekomst de afhankelijkheid van export voor een goede vierkantsverwaarding van de kip een gevoeligheid voor de vleessector, aldus de Rabobank.

Laatste reacties

 • zeelander

  Nou rabo bank
  Blij dat jullie alles zonnig inzien in de pluimveewereld
  Gooit de geldkraan maar weer open om te investeren in nieuwe grotere stallen
  En wat mij betreft kan je het weer afdekken met renteswaps
  Links of rechtsom gedekt worden .wordt je toch door de rabo bank

 • gerjan slingenbergh


  Wat een wijze mensen daar bij Rabobank.

 • siebe66

  als de bank zich nu met geld zaken bezig houd dan kan het bedrijfsleven zich met markt  omstandigheden bezighouden. schoenmaker hou je bij je leest.

Of registreer je om te kunnen reageren.