Pluimveehouderij

Nieuws

60.000 kippen omgekomen bij brand

Ysselsteyn - In een boerderij in Ysselsteyn, bij Venray, heeft donderdagavond een grote uitslaande brand gewoed in een stal met 60.000 kippen. Volgens de brandweer zijn alle kippen daarbij om het leven gekomen.

Brandweerkorpsen uit de wijde omgeving bestreden het vuur met groot materieel. De brand in de stal aan de Rouwkuilenweg in het Limburgse dorp brak vlak na 23.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. Dankzij de inzet van 35 brandweerlieden kon overslag naar aangrenzende en omliggende loodsen worden voorkomen. Rond 1.00 uur vrijdagochtend had de brandweer de vuurzee onder controle en werd het sein 'brand meester' gegeven. Niemand raakte gewond.

In februari dit jaar waren er ook twee grote branden op pluimveebedrijven in Veendam en Voorthuizen. Daar kwamen respectievelijk 40.000 en 24.000 kippen om het leven.

Een van de meestvoorkomende oorzaken van een brand in de stal is ondeugdelijk elektra. De grootste verzekeraar in de landbouw is Interpolis. Dit bedrijf heeft een lijst samengesteld met erkende installateurs die een uniforme inspectie uitvoeren voor elektrische installaties op het agrarisch bedrijf. Volgens Interpolis kost zo'n keuring gemiddeld tussen de €600 en €1.500.

Of registreer je om te kunnen reageren.