Pluimveehouderij

Nieuws

€291 miljoen extra voor vogelgriepnoodfonds VS

Chicago – De Amerikaanse overheid voegt €291 miljoen ($330 miljoen) toe aan het noodfonds voor bedrijven die door vogelgriep zijn getroffen.

Eerder werd al €74,5 miljoen ($84,5 miljoen) opzij gezet voor schadevergoedingen aan geruimde bedrijven door USDA, het Amerikaanse ministerie van landbouw. In totaal zit hierdoor nu ruim €365 miljoen in het fonds. Dit meldt persbureau Reuters.

Het fonds wordt ingezet om tegemoet te komen aan schadeclaims van pluimveehouders, en daarnaast gebruikt voor andere zaken die gerelateerd zijn aan de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep (HPAI), zoals ruimings- en ontsmettingskosten. Het aantal uitbraken in de Verenigde Staten loopt nog dagelijks op.

Vogelgriep op bedrijven in VS en Canada

Zeker 133 bedrijven in 14 staten zijn met het H5N2-virus besmet en meer dan 25 miljoen dieren in de Verenigde Staten zijn geruimd. Het virus is ook aangetroffen in twee Canadese provincies. Gesproken wordt over de grootste vogelgriepuitbraak ooit in de Verenigde Staten.

In Iowa, de staat waar de meeste eieren worden geproduceerd, zijn bijna 20 miljoen hennen geruimd, een derde van de totale hoeveelheid leghennen die er worden gehouden. Van de 362 miljoen leghennen die in 2014 in de Verenigde Staten werden gehouden is 6 procent geruimd.

Kalkoentraditie Thanksgiving mogelijk in gevaar

Ook de kalkoensector krijgt klappen doordat Minnesota, de topproducent van kalkoenen in de VS, zwaar getroffen is door de AI-uitbraken. Amerikanen vragen zich  af of de traditie om kalkoen te eten met de feeestdag Thanksgiving in gevaar komt, hoewel experts erop wijzen dat zover 1,5 procent van het totaal aan kalkoenen in de VS is geruimd en bovendien veel exportmarkten voor de Verenigde Staten gesloten zijn vanwege de HPAI-besmettingen, waardoor producten meer dan anders op de interne markt moeten worden afgezet.

Of registreer je om te kunnen reageren.