Pluimveehouderij

Nieuws 1401 x bekeken

Welzijnscommissie: ruimingen bij uitbraak H5N8 goed verlopen

Den Haag – De ruimingen van pluimvee bij de uitbraken met hoogpathogene vogelgriep H5N8 eind 2014 zijn goed verlopen. Dat constateert de Welzijnscommissie Vogelgriepuitbraak 2014. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken heeft het verslag van de commissie naar de Tweede Kamer gestuurd.

De commissie is positief over het verloop van de ruiming en de gebruikte dodingsmethode, waarop is toegezien. De commissie adviseert wel om de kleur van de pakken van het ruimingspersoneel aan te passen. De opvallende felgele kleur zou meer onrust veroorzaken bij pluimvee dan bijvoorbeeld blauwe of groene pakken. De kleur is zo gekozen vanwege de veiligheid van de medewerkers bij de ruimingen, omdat veel werkzaamheden in de schemer of in het donker plaatsvinden. De welzijnscommissie vindt het bij ruimingen van grotere dieren zoals varkens of geiten, waarbij ook groter materieel wordt ingezet, van belang is dat medewerkers goed zichtbaar zijn. "In de stal zelf is er echter geen risico op ongevallen met materieel, waardoor de kleur van de pakken geen aanleiding mag geven tot onnodige onrust", vindt de welzijnscommissie.

De commissie is bij één ruiming aanwezig geweest en adviseert Dijksma tevens om de commissie tijdig in het leven te roepen, zodat ze vanaf de start kunnen meedenken en adviseren over de welzijnsaspecten.
Ook merkt de welzijnscommissie op dat producenten van eendagskuikens zelf verantwoordelijk zijn om alles te doen om welzijnsproblemen te voorkomen als zij te maken hebben met een vervoersverbod. "De houder kan de groei niet stoppen, maar zal de productie van de eendagskuikens zo moeten aanpassen dat de productie niet leidt tot onaanvaardbare gevolgen voor dierenwelzijn", vindt de commissie.

Dijksma zal later reageren op het rapport, als ook de evaluatie van de uitbraak door Bureau Berenschot is afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.