Pluimveehouderij

Nieuws 1747 x bekeken

Pluimveesaldi rond langjarige gemiddelde

Wageningen - De saldi van standaard pluimveebedrijven over het eerste kwartaal van dit jaar liggen rond het langjarig gemiddelde (de jaren 2006 tot en met 2014).

Het saldo van een standaardbedrijf met 50.000 scharrelkippen was in de eerste drie maanden €91.494. Dat is €1.700 minder dan het langjarig gemiddelde. Het saldo van een standaardbedrijf met 95.000 vleeskuikens bedroeg van januari tot en met maart €55.715. Dat is €3.500 meer dan het langjarig gemiddelde. Dit blijkt uit de tweemaandelijkse actualisatie van de LEI Barometer. In beide pluimveesectoren zijn deze kwartaalsaldi voldoende voor het behalen van een positief inkomen.
Volgens het LEI profiteerden de leghennenhouders in de afgelopen maanden van de zoals gewoonlijk oplopende eierprijzen in de aanloop naar Pasen, als gevolg van de goede vraag naar tafeleieren. In maart waren de prijzen van scharreleieren 15 procent hoger dan een jaar eerder, waardoor de eieropbrengsten €13.000 hoger waren dan in maart vorig jaar.

In de vleeskuikensector zijn de marges sinds eind vorig jaar steeds smaller geworden, stelt het LEI vast. De vleeskuikenprijzen hebben een flinke klap gekregen door de HPAI-uitbraak in november en het wegvallen van de export naar derde landen. Dat heeft de sector veel geld gekost, aldus het LEI. Vanaf januari stabiliseren de contractprijzen op een vrij laag niveau, terwijl de voerkosten sinds december licht stijgen.

In beide pluimveesectoren is de daling van de voerkosten achter de rug doordat de prijsstijging van veevoergrondstoffen wordt doorberekend in hogere mengvoerprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.