Pluimveehouderij

Nieuws 2 reacties

Oekraïne beconcurreert EU met eieren buiten Europa

Brussel - Oekräine heeft het toegekende heffingsvrije importquotum van eieren en eiproducten naar de EU nauwelijks benut. Dit blijkt uit cijfers die de Europese Commissie vorige maand presenteerde tijdens een bijeenkomst van EEPTA, de overkoepelende Europese organisatie van eierhandelaren.

Tot oktober had Oekraïne niet geëxporteerd, in november en december 163 ton gedroogd eiproduct. Welke EU-landen deze eiproducten hebben ingevoerd is niet bekend.
Oekraïne heeft zijn quota voor het eerste kwartaal van 2015 niet gebruikt, dus is er niets vanuit Oekraïne de EU binnengekomen. Dus het gehele heffingsvrije quotum (1.500 eiproduct en 3.000 ton verwerkte eieren per jaar) is nog beschikbaar voor 2015.
Uit de handelscijfers voor eieren/eiproducten vanuit de Oekraïne die de Europese Commissie vorige maand bekend maakte, blijkt dat het land vorig jaar 62.676 ton ei-equivalenten exporteerde (waarvan 31.842 ton naar Irak en 10.820 ton naar de Verenigde Arabische Emiraten), tegen 42.275 ton in 2013 en 51.955 ton in 2012. Op de lijst van landen waarnaar Oekraïne exporteert, staan ook EU-exportbestemmingen. Volgens de Nederlandse vereniging van eierhandelaren Anevei, is Oekraïne buiten de EU een geduchte concurrent en heeft het land op een groot aantal EU-exportmarkten de positie als grootste eierexporteur overgenomen van de EU. Vorig jaar bedroeg de Europese eierexport naar landen buiten de EU 228.678 ton. "Ondanks dat er op dit moment, als gevolg van de lage eierprijzen in de EU, geen eiproduct vanuit de Oekraïne de EU in komt, heeft alleen al het feit dat dit wel kan al een prijsdrukkend effect op de eiproductenmarkt'', aldus Anevei.

Laatste reacties

  • antoine1

    Handel is emotie. Het is nog geen Pasen geweest en de handel probeert er weer een negatieve draai aan te geven!

  • mr X


    Pluimveehouders hebben toch de eierhandel nodig? Handelaren spelen hun spel?

    Daar vragen pluimveehouders toch om?

Of registreer je om te kunnen reageren.