Pluimveehouderij

Nieuws 1997 x bekeken

Dijksma in overleg met broederijen over opvang eendagskuikens bij vogelgriep

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken gaat in overleg met de pluimveesector om te kijken of broederijen maatregelen kunnen nemen om tijdens kortdurende vervoersverboden tijdelijke opvang te bieden aan eendagskuikens. Dat schrijft ze in reactie op Kamervragen van Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren (PvdD).

Thieme is zeer kritisch over de wijze waarop met de eendagskuikens is omgegaan. Ze vindt dat broederijen verplicht moet worden het broedproces te stoppen tijdens een vervoersverbod. Ook is de PvdD kritisch over de hogere vergoeding die broederijen kregen voor eendagskuikens ten opzichte van de vergoeding voor broedeieren. Dijksma  legt uit dat de vergoedingen conform eerdere afspraken zijn die in het Diergezondheidsfonds zijn genomen en dat de marktwaarde van een eendagskuiken hoger is dan van een broedei. Ook kan het broedproces niet zomaar stilgelegd worden, omdat de embryo's dan sterven.

Tijdens de laatste uitbraak met hoogpathogene vogelgriep H5N8 zijn in totaal 24 aanvragen ingediend voor een tegemoetkoming in de schade ingediend voor in totaal 9,4 miljoen eendagskuikens. Dat is 3 procent van de totale kuikenproductie per jaar in Nederland. RVO.nl beoordeelt deze aanvragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.