Pluimveehouderij

Nieuws 1097 x bekeken

Chinese klacht over EU-importtarief pluimveevlees

Genève - China heeft een klacht ingediend bij de wereldhandelsorganisatie WTO over de Europese invoertarieven voor pluimveevlees.

De EU-tarieven voor Chinese exporteurs liggen circa 40 procent hoger dan die van andere landen, aldus China. Volgens de Chinese minister van handelszaken schaadt Europa met deze heffingen de internationale handelsreglementen, zo meldt nieuwsmedium Xinhua.

De Europese Unie heeft een quotum voor pluimveevlees dat tegen lagere tarieven geïmporteerd mag worden. Hiervan is echter 96 procent toebedeeld aan Brazilië en Thailand, waardoor er nog 4 procent van dit quotum voor de rest van de wereld, inclusief China, overblijft. Deze importquota zijn vastgesteld in 2013, toen China kampte met uitbraken van hoogpathogene vogelgriep. De Chinese minister van handelszaken benadrukt echter bij de WTO dat de situatie van één jaar niet de basis moet vormen voor een permanente verdeling van het importquotum. Over de laatste jaren gezien maakt het Chinees pluimveevlees circa 2 procent uit van de totale import van pluimveevlees in de Europese Unie. In de jongste cijfers van januari 2015 komt zo'n 90 procent van de Europese import aan pluimveevlees uit Brazilië en Thailand, die tegen lagere tarieven kunnen exporteren.

"Chinese exporteurs van pluimveevlees moeten hogere tarieven betalen om hun producten aan Europese afnemers te kunnen verkopen. China heeft besloten om hierover een klacht in te dienen tegen de EU met als doel de vrije handel te verdedigen, en de belangen van de Chinese pluimveesector," aldus Chen Fuli, adjunct directeur van de afdeling verdrag en recht bij het ministerie van handelszaken.

World Poultry en Kirsten Graumans

Of registreer je om te kunnen reageren.