Pluimveehouderij

Nieuws 5440 x bekeken 12 reacties

AH geeft Hollandse Kip andere naam

Wijchen – Albert Heijn gaat zijn langzaam groeiende Hollandse Kip een andere naam geven.

Dat vertelde dr. Simone Herzberger, senior director product integrity topics van Albert Heijn, tijdens een studiebijeenkomst van de WPSA, de internationale vereniging van pluimveewetenschappers. Wat de nieuwe naam wordt, vertelde zij niet. Dat wordt begin juni bekendgemaakt.

Een andere naam is nodig wegens grensoverschrijdende activiteiten van Albert Heijn en (het risico op) vogelgriepuitbraken. Wanneer zich in Nederland vogelgriep voordoet, loopt de aanvoer van de langzaam groeiende kuikens gevaar. AH wil ze dan uit het buitenland kunnen aanvoeren. Slachterij Plukon in Wezep, die de langzaam groeiende Hollandse Kip levert, heeft ook pluimveeslachterijen in België en Duitsland.

Albert Heijn was met de Hollandse Kip de eerste supermarktketen die voldeed aan de afspraken over de Kip van Morgen, die door de ACM recent is terug gefloten. Jumbo verkoopt een vergelijkbaar product onder de naam Jumbo nieuwe standaard kip.

De Hollandse Kip ligt in de schappen naast de AH Huismerk-kip, de AH scharrelkip, de AH excellent scharrelkip (uit Frankrijk) en de AH biologische kip. Volgens Herzberger verkoopt AH 68 procent van alle in Nederland verkochte Kip van Morgen, 68 procent van alle scharrelkip en 78 procent van alle biologische kip.

AH blijft inzetten op meer duurzaam geproduceerd pluimveevlees. Aan het eind van dit jaar zal de gangbaar geproduceerde AH Huismerk-kip, uit de schappen zijn verdwenen.

Laatste reacties

 • niek brabant

  Als de kip uit het buitenland komt kunnen ze alles weer in het ongewisse laten en zo de kostprijs voor zichzelf laag houden.

 • PosthouwerBoerkamp

  Gelukkig, voor AH, ook moeilijker te checken. Mooi AH-Foldertje met een NL-boerengezinnetje in overall tussen de kippen en ondertussen kippen laden in landen met lagere eisen en minder controles. 'Boeren melken Super-koeien en Supers melken de boeren'.

 • l coumans

  ja de Wolven zijn weer terug in nederland , maar deze keer in schaapskleren wel zo handig • Elevage

  slowfood als nieuwe naam.................

 • De Waard

  Ukrain Chicken ?

 • W Geverink

  Beste Hans. Lees je verhaal goed na voor je het publiceerd. Ik ben zo vrij geweest om je laatste twee zinnen te verbeteren. AH blijft inzetten op meer politiek correct geproduceerd pluimveevlees. Aan het eind van dit jaar zal de duurzaame  gangbare AH Huismerk kip uit de schappen zijn verdwenen.

 • niek brabant

  eigenlijk moet er staan voor elke kilogram vlees van langzaamgroeiende kippen heb je ongeveer een halve kilo voer meer nodig. knap als je daar iets duurzaams in ziet.

 • alco1

  #6 en #7 vertellen de waarheid.
  Zo kreeg ik een keer de kans om snel groeiende kippen met traditioneel gemeste slachtkippen te selecteren. Geen verschil voor mij te vinden. De snel groeiende kippen worden gewoon nog meer verwent.

 • veldzicht

  AH. heeft zich weer in de luren laten leggen
  door een paar schreeuwers. alleen vraag ik mij af waarom?
  de consument kocht toch nog vrolijk die plofkip en zo slecht hadden ze het ook weer niet, en die dat perse niet wilde kon toch wat anders kopen.

 • gerjan slingenbergh

  @ niek brabant Dus jij denkt dat; als er meer tarweplanten  CO2 omzetten in zuurstof dat, dat niet duurzaam is?

 • niek brabant

  @gertjan.Dus jij bent bezig om je dieren meer voer te laten eten voor de durzaamheid?

 • tedagro

  gerjan is een beetje van het padje !

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.