Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Wereldwijd enorme verspreiding vogelgriepvirus

Genève - Vogelgriep virussen verspreiden en muteren zich meer dan ooit te voren, waarschuwt de World Health Organisation (WHO).

Vooral de subtypes H5 en H7 zijn van grootste zorg volgens de organisatie, omdat deze snel kunnen muteren van een milde naar een agressieve variant. "De agressieve variant kan leiden tot verwoestende uitbraken, die weer leiden tot enorme verliezen voor de pluimvee-industrie."

Sinds het begin van 2014 zijn bij de Organisatie for Animal Health (OIE) 41 H5- en H7-uitbraken gemeld. Hierbij ging het om zeven erschillende virussen in twintig landen in Afrika, Amerika, Azië, Australië, Europa en het Midden-Oosten.

Ondanks dat een deel van de door OIE gemelde uitbraken enkel plaatsvonden bij wilde vogels, benadrukt de WHO de noodzaak om ook pluimveebedrijven nauwlettend in de gaten te houden. Dit in verband met trekkende watervogels. "Deze vogels zijn immuun voor de ziekte, maar kunnen de ziekte wel verspreiden naar nieuwe gebieden wanneer ze verschillende continenten aan doen. De trekkende watervogels mengen zich vervolgens in deze landen met lokale wilde vogels en pluimvee, die daardoor worden besmet."

Het hoogpathogene H5N1-vogelgriepvirus, dat sinds 2003 rondgaat in Azië en nu endemisch is in verschillende landen, blijft het grootste risico voor de volksgezondheid. Van eind 2003 tot en met januari 2015 zijn er 428 mensen aan de ziekte overleden.

Laatste reacties

 • ep

  In Nederland zal het zo'n vaart wel niet lopen. Heel veel boeren hebben een ontsmettingsbak aan de straat staan en dit zal het virus echt wel stoppen. Kunnen ze achter de stal weer lekker buiten lopen.

 • gerjan slingenbergh

  De eenden en de ganzen doen hun pootjes eerst in de bak en dan mogen ze naar binnen.

 • alco1

  Gerjan. De ziektes kwamen toch van binnenuit de hokken, doordat ze teveel op elkaar zitten!
  Of was dat ook een cynische opmerking!

 • gerjan slingenbergh

  @alco Wat hierboven staat is een grapje, de meeste mensen zullen dat door hebben. M.b.t. het ontstaan van kippengriep is er evenveel bewijs voor de variant dat de boer een vogelpoepje aan z'n laars naar binnen brengt of dat een eend op het dak naar binnen schijt, t.o.v. het ontstaan van de ziekte in de stallen waar kippen aan stress lijden aan.

 • Barneveldsei

  Kippen krijgen stres van een buizerd os een vos.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.