Pluimveehouderij

Nieuws 5 reacties

Verdachten eierfraude: ‘Door negatieve publiciteit al zwaar gestraft’

Arnhem - De drie verdachte pluimveehouders in de eierfraudezaak en de twee directeuren van de bij deze zaak betrokken broederij (Ter Heerdt in Zevenaar) zeiden donderdag ter zitting in reactie op de strafeis al zwaar gestraft te zijn door de negatieve berichtgeving over hen in deze strafzaak.

Zij doelen daarmee op de in hun ogen ongenuanceerde berichtgeving. Nadat het Openbaar Ministerie in maart 2013 huiszoekingen deed bij de broederij en enkele pluimveebedrijven werden de betrokkenen in de pers afgeschilderd als leden van een criminele organisatie, de 'eiermaffia'. Een van de directeuren van de broederij zei tijdens de zitting over de impact van deze strafzaak: ,,Het in twijfel trekken van de integriteit van het bedrijf en van mijzelf is een zware straf.'' Ook de nacht die de verdachten eerder tijdens het onderzoek in de cel moesten doorbrengen, werd als zeer zwaar ervaren. Terwijl ze allemaal naar eigen zeggen, hard werkende mensen zijn die nog niet eerder met justitie in aanraking waren geweest.

Dat zij regels zouden hebben overtreden om er rijk van te voren werd door alle verdachten ontkend. Enkele advocaten droegen dit ook ter verdediging aan. Verdachten hebben geen vette bankrekeningen, mooie sportwagens of jachten in St. Tropez.

De verdachten vroegen zich af waarom juist zij voor de rechter zaten. "Waarom zitten niet alle pluimveehouders hier", zo vroeg de hevig geëmotioneerde pluimveehouder uit Leveroij (L) zich af toen hij aan het eind van de zitting mocht vertellen wat deze rechtszaak bij hem heeft teweeggebracht. "Ik heb het gevoel dat wij als pispaaltje voor de hele sector worden gebruikt." En: "Wij hebben al lang de last van de hele sector moten dragen.'' De verdachte pluimveehouder uit Landhorst (N-B): "Wij worden als voorbeeld gesteld, moeten bloeden voor de hele sector."

De NVWA heeft in november 2013 voor zo'n acht ton beslag gelegd op bankrekeningen van de verdachte bedrijven.  Daarmee wil het OM onrechtmatige winst verkregen door het teveel gehouden kippen terugvorderen. De beslaglegging belemmerde de broederij niet in de bedrijfsvoering, zei een directeur toen in antwoord op vragen van Pluimveehouderij. Tijdens de zitting bleek dat de beslagleggingen de drie pluimveebedrijven wel sterk hebben belemmerd. Verzekeringen die niet konden worden afgesloten, geen kredietverlening meer door de bank of tegen hogere rentepercentages, afnemers die geen zaken meer met hen wilden doen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  als je in nederland niks doet heb je enkel rechten, als je iets op wil bouwen heb je enkel plichten

 • Kelholt

  Je had de eieren via Cees H moeten verkopen dan werden het gouden eieren zonder strafvervolging zo gaat dat in Nederland

 • zon

  Als je werkt in NL dan wil ze al het zuur verdiende geld afpakken om degene die niet willen werken te vertroetelen.

 • fietser

  Je kunt beter ceo zijn van aegon dan mag je klanten jarenlang naaien met woekerpolissen en als je bedrijf het moeilijk krijgt door de crisis dan mag je ook miljard lenen van de nederlandse overheid.

 • Burgerman9

  Hier is aantoonbaar gefraudeerd, willens en wetens werden de eisen van het CPE certificaat genegeerd, en nog verdedigen deze collega's dat, en vinden betrokkenen zelf dat ze al genoeg zijn gestraft door de publiciteit. Wat is dat voor kul; als je fraudeert moet dat worden bestraft, dat je ook in de publiciteit komt heeft daar niets mee te maken. Typisch weer een voorbeeld van daders die zichzelf slachtoffer vinden.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.