Pluimveehouderij

Nieuws 2313 x bekeken

Rabobank: krappere marges pluimveevlees

Utrecht – Rabobank verwacht de komende maanden licht dalende marges in de pluimveevleessector, als gevolg van druk op de opbrengstprijzen. Dat schrijft de bank in het kwartaalbericht Pluimveevlees Q2 2015.

Er zijn meerdere oorzaken voor de verwachte lagere opbrengstprijzen, waardoor de marges richting het langetermijngemiddelde zullen gaan. Allereerst de exportbeperkingen die nog altijd gelden voor verschillende markten buiten de Europese Unie. Daarnaast bereikt naar verwachting vanaf het einde van het eerste kwartaal het aanbod van vleeskuikens weer zijn oorspronkelijke niveau, nadat dit aanbod een aantal maanden verstoord is geweest als gevolg van de vogelgriepuitbraken in november 2014. Als derde oorzaak noemt de Rabobank de aanhoudende lage varkensprijzen als gevolg van het exportverbod naar Rusland.

Voerprijzen blijven stabiel

Daarentegen wordt verwacht dat de voerprijzen de komende maanden stabiel zullen blijven. Bovendien is er historisch gezien meer vraag naar kippenvlees in het tweede kwartaal. De Rabobank stelt in zijn bericht dat het voor de opbrengstprijzen vooral van belang is dat de 'vierkantsverwaarding' van kip opnieuw geoptimaliseerd wordt, nadat deze te lijden heeft gehad onder de exportbeperkingen.

Goed resultaat 2014

Op 2014 kan de pluimveevleessector ondanks de uitbraken van vogelgriep goed terugkijken volgens de bank. Hoewel de sector in het laatste kwartaal leed onder de beperkingen die golden vanwege de vogelgriep en daarnaast onder een supermarktenoorlogen in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk kwamen marges niet onder het langetermijngemiddelde. Op basis van de marktomstandigheden konden de meeste vleespluimveebedrijven in 2014 hun financiële buffers versterken, zo stelt de Rabobank.

Export broedeieren aangetrokken

De prijzen van broedeieren zullen relatief hoog blijven de komende periode. Vooral Rusland trekt ondanks de lage roebel hard aan de markt, vanwege schaarste in eigen land en de wens om de eigen vleesproductie uit te breiden. Ook de broedeierenmarkt  heeft echter geleden onder gelden exportbeperkingen eind 2014 en begin 2015, en daarnaast onder de onrust in het Midden Oosten. Oekraïne werd daarentegen juist een belangrijke markt voor Nederlandse broedeieren, nadat lokale broederijen/fokbedrijven in het oosten van het land noodgedwongen hun deuren moesten sluiten.

Of registreer je om te kunnen reageren.