Pluimveehouderij

Nieuws 7 reactieslaatste update:13 mrt 2015

Laagpathogene vogelgriep H7N7 in Barneveld

Den Haag - Op een pluimveebedrijf in Barneveld is vogelgriep van het laagpathogene type H7N7 vastgesteld. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken.

De 30.000 leghennen op het bedrijf worden geruimd, waaronder 24.000 vrije-uitloopkippen en 6.000 scharrelkippen.

Vanaf donderdag 12 maart om 14.30 uur geldt in een zone van ruim 1 kilometer rond het besmette bedrijf in Barneveld een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. In dit gebied liggen zeventien andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Ook geldt in dit 1-kilometergebied (pdf) een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee. De maatregelen gelden voor drie weken.

In het 1-kilometergebied bevindt zich een grote vleeskuikenbroederij, zo meldt de overkoepelende pluimveeorganisatie Avined. Deze krijgt een ontheffing om met extra reiniging en gehouden aan een ontsmettingsprotocol te kunnen aan- en afvoeren.

Ook geldt in het gebied een ophok- en afschermplicht voor commercieel gehouden pluimvee. De maatregelen gelden voor drie weken.

Onder het vervoersverbod valt ook een verbod op het vervoer van melk van melkveebedrijven met een commerciële pluimveetak, tenzij er op de route van de vervoerder maar één bedrijf met commercieel gehouden pluimvee wordt bezocht en er wordt voldaan aan een goedgekeurd hygiëneprotocol.

Voor de zeventien bedrijven in de kilometerzone geldt een bezoekersverbod voor alle pluimveestallen en bedrijfs- of woongedeelten die niet afgesloten zijn van de pluimveeverblijfplaatsen. Het houden van wedstrijden en tentoonstellingen in het gebied is verboden.

"Er waren al enkele dagen gezondheidsproblemen op het getroffen bedrijf," aldus Jan Brok, secretaris van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP). Deze kwamen echter niet overeen met het beeld dat in november te zien was op de bedrijven die werden getroffen door het hoogpathogene H5N8-virus, volgens Brok, waarbij het dodenaantal in korte tijd zeer snel opliep.

Staatssecretaris Sharon Dijksma: "Het is voor de betrokken pluimveehouder heel erg ingrijpend. Ook voor de regio Barneveld, wat een pluimveerijk gebied is. Daarom is het een geluk bij een ongeluk dat het om een milde vorm van vogelgriep gaat en we niet te maken hebben met de zeer besmettelijke variant van november. Wel is het zaak om alert te blijven en alle denkbare hygiënische maatregelen te nemen om insleep van vogelgriep te voorkomen."

Laatste reacties

 • Jan Wijnen


  wat bedoeld men met het houden van wedstrijden en tentoonstellingen?

 • agpros

  @ Jan Wijnen Het houden van tentoonstellingen van sierpluimvee en bijv. hanenkraaiwedstrijden. Men wil geen evenementen waarveel pluimvee samengebracht word en van waaruit bezoekers evt een besmetting kunnen verspreiden.

 • marco-vdb

  En maar gewoon allemaal vol blijven houden dat kippen buiten houden volledig verantwoord is en geen extra risico met zich meebrengt. Ook terkvogels leveren natuurlijk geen enkel gevaar voor commercieel pluimvee. Struisvogelpolitiek heet dat en dat past goed bij de pluimveesector.

 • info335


  'uitloopkippen' hebben zeker wel een zeer verhoogd risico op AI maar ook zeker een verhoogd risico op andere ziekten en virussen. Dus  waarom zou je dit risico willen nemen met elkaar? Ophoken in de vogeltrekperiode!

 • agro1


  geen kip meer buiten, dat is pas echt ziek.

 • info335


  @agro1 nee als wij zo doorgaan worden wij ziek.

 • agro1


  bij die binnenkippenhouderij, of kippenbinnenhouderij zal de wal het schip wel keren. laatste geconstateerde besmettingen waren alle binnen. remedie: alles naar binnen. zoveel wijsheid en inzicht stelt mij geheel gerust.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.