Pluimveehouderij

Nieuws 12 reacties

Exporteurs pluimvee vrezen terugslag

Doetinchem – De uitbraak van laagpathogene vogelgriep in Barneveld kan een nieuwe tegenslag voor de export van pluimveeproducten betekenen. Dat vrezen exporteurs van pluimveevlees, broedeieren en eendagskuikens.

De pluimvee-export liep al aan tegen nog altijd geldende exportrestricties van bepaalde landen, vanwege de uitbraken van hoogpathogene vogelgriep in november vorig jaar. Een aantal derde landen, landen buiten de Europese Unie, had deze restricties inmiddels versoepeld, met andere waren nog gesprekken gaande. "We zijn nog druk bezig om landen weer open te krijgen. Dan past dit natuurlijk niet", aldus Gert-Jan Oplaat, voorzitter van Nepluvi. Onder andere in Zuid-Afrika werd flink gelobbyd om weer toegang te krijgen tot de markt. Momenteel heeft Oplaat nog geen signalen ontvangen dat dergelijke gesprekken worden opgeschort. Maar hij noemt het wel dweilen met de kraan open.

"We blijven praten zo. Als je weet dat virussen rondwaren moet je ophokken. Het was nog niet rustig, onder andere in Duitsland is pas nog een laagpathogeen H7N7-virus aangetroffen." Hij baalt ervan dat het virus weer bij buitenloopkippen is aangetroffen. "Kippen naar buiten is niet van deze tijd", benadrukt hij nog eens. "Die horen binnen. En wie wordt weer kind van de rekening? Slachterijen, die volgens de berekeningen van het LEI na de uitbraken in november ook al veel schade opliepen."

Ook Tjeerd den Hollander, woordvoerder van de Vereniging van Nederlandse Exporteurs van Broedeieren en Eendagskuikens, verwacht dat de nieuwe uitbraak weer een tegenslag zal geven. "Een hele hoop landen zat nog dicht", geeft hij aan. "Tot nu toe zijn bij mij nog geen meldingen bekend dat er extra landen zijn bijgekomen." Voor de exporteurs van broedeieren en eendagskuikens is vooral Rusland een belangrijke markt. Op dit moment is nog niet bekend welke maatregelen de Russen gaan nemen. Normaal gesproken sluiten deze bij een uitbraak van laagpathogene vogelgriep (LPAI) tijdelijk de grenzen voor producten uit heel Nederland. De laatste keren dat LPAI werd aangetroffen in Nederland, werd dit vervolgens snel afgebouwd tot gemeenteniveau. Wat dat betreft is er daarvoor goede hoop. "Maar het blijven Russen", aldus Den Hollander. "Het is handelspolitiek. Ze hebben ons product op het moment echter nodig."

Laatste reacties

 • Burnetti

  'We blijven praten zo. Als je weet dat virussen rondwaren moet je ophokken. Het was nog niet rustig, onder andere in Duitsland is pas nog een laagpathogeen H7N7-virus aangetroffen.' Hij baalt ervan dat het virus weer bij buitenloopkippen is aangetroffen. 'Kippen naar buiten is niet van deze tijd', benadrukt hij nog eens. 'Die horen binnen. En wie wordt weer kind van de rekening? Slachterijen, die volgens de berekeningen van het LEI na de uitbraken in november ook al veel schade opliepen.'

  Beste heer Oplaat: H5N8 in November was bij binnenlopers.

  De sector kan zelf het advies aan pluimveehouders geven om de kippen binnen te houden. Bij elke versoepeling van de maatregelen ging gejuich op.

  met LPAI zal de besmettelijkheid meevallen dus maak nou niet weer zo'n drukte. Ondanks HPAI was 2014 een topjaar voor de pluimveesector.

 • Momfer

  Slachterijen worden nooit het kind van de rekening net zo min als broederijen, voerboeren, eierhandelaren enz.  Priet praat meneer Oplaat en ga in godsnaam eens een keer wat nuttigs doen !!

 • kuiken007


  ik snap ook wel dat hr. oplaat zo praat

  zijn connecties hebben honderdduizenden dieren per bedrijf en verdienen niets tot weinig gezinsbedrijven met beperkte aantallen dieren en alternatieve huisvesting verdienen een redelijk inkomen!!!

 • keine


  klopt volgens mij ook cookie, ze betalen meestal dan de boeren wat minder die zijn meestal kind van rekening.

   

 • paulo1


  het is maar te hopen dat de restricties gelden op gemeentelijk niveau. we waren bijna van de exportbeperking af, dus dan valt dit wel even gruwelijk tegen. vorig jaar was inderdaad een topjaar. maar de HPAI had niet 2 maanden eerder moeten komen. dan hadden de cijfers van veel pluimveehouders er heel anders uitgezien. ik vind voor de slachterijen wel iets te zeggen. wij kunnen ervoor kiezen om niet op te zetten. ( iets wat niemand zal doen, ook al is het in het belang van de sector)  slachterijen daarentegen zullen moeten afnemen met alle kosten die daarbij horen. en als je je spul dan niet voor een redelijke prijs weg kan zetten, is dat toch balen. ( lees: inleveren)

  als het in europa nog niet rustig is met AI en trekkende vogels, en iedereen weet dat de route langs de europese kustlijn loopt, dan houd je alles binnen.

  maar dat is dan weer voor het belang van de sector. en daar is niemand bij gebaat.. toch???????? ( was sarcastisch bedoelt)

 • l coumans

  uit reacties straalt toch steeds weer , wij weten wel waar de besmettingen vandaan komen

 • gerjan slingenbergh

  Het is nog interessanter te weten bij welke kippen van de getroffen boer uit Barneveld,
  de AI, is ontstaan.

 • info335


  Uitloopkippen hebben een groter risico om AI op te lopen. Dus waarom zou je het risico willen lopen met elkaar. Ophokken in de vogeltrekperiode. Sinds de 'uitloopkippen' er weer massaal zijn in Nederland duiken er weer allemaal vreemde ziekten(bacterien) en virussen op die jaren lang in Nederland verdwenen waren. Door de kippen weer naar buiten te doen stel je deze dieren weer bloot aan ziekten en dioxine! Wat ook weer niet goed is voor de voedselveiligheid. Dioxine-waarden zijn veel te hoog bij alle uitloopkippen. Gevaar voor de gezondheid maar daar zullen over 20 jaar wel weer achterkomen met een of ander rapport waarin in staat dat dit nooit had gemogen.

 • l coumans

  info 335 ik lees in uw reatie toch heel veel emotie

 • gerjan slingenbergh

  @info Hoe verklaar je dan de uitbraken tijdens deze winter bij uitsluitend binnen gehouden kippen?

 • Burnetti

  @info335: Uit het onderzoek in 2014 naar dioxine in eieren van uitloopkippen in stedelijk gebied(!) kwam een deel van de waarden boven de norm uit. Deze waarden waren niet zo hoog dat er gezondheidsrisico's van te verwachten zijn.

  Binnenhouden van uitloopkippen tijdens de vogeltrek om AI te voorkomen lijkt een verstandig advies. Er zijn nog veel onbeantwoorde vragen zoals waar de HPAI H5N8 besmettingen eind vorig jaar in de gesloten stallen vandaan kwamen. Na een aantal maanden is het hierover heel stil....
  Preventief onderzoek om rampen te voorkomen in de veterinaire sector wordt veel te weinig gedaan en de lessen worden niet geleerd. Adviezen van experts zoals Foucher worden niet opgevolgd en zo loopt de sector steeds opnieuw achter de virologische feiten aan. Gevolg elke keer opnieuw worden verrast door onverklaarbare uitbraken van AI (HP en LP).
  Indiase situaties zullen we hier niet snel krijgen maar veel exotische infectieziekten schuiven steeds verder op richting West-Europa. Griep is super mobiel en heeft een enorme virulente potentie die uit economische overwegingen graag onderschat wordt. De toekomst zal ons de lessen vanzelf leren en dan handelen we daarnaar.

 • niek brabant

  @ Bunetti, geldt dit ook voor de griepuitbraken bij mensen ? Misschien minder over de wereld reizen ?

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.