Pluimveehouderij

Nieuws

EU-export pluimveevlees januari groeit iets

Brussel - De Europese Unie heeft in januari 2,6 procent meer pluimveevlees geëxporteerd naar derde landen dan een jaar geleden.

In totaal exporteerde de EU in januari 109.285 ton. De grootste klant van de EU was in januari Benin. Naar dat land exporteerde de EU 12.939 ton vlees. Dat was wel 11 procent minder dan vorig jaar.

De meest opvallende exportbestemming van de EU in januari zijn de Filipijnen. De EU exporteerde er 11.486 ton vlees naartoe; 314 procent meer dan vorig jaar. In feite is de export naar de Filipijnen dus verviervoudigd. Over heel 2014 exporteerde de EU 57.621 ton pluimveevlees naar de Filipijnen. Het land heeft nu in de eerste maand van dit jaar al ruim 20 procent van die totale hoeveelheid geïmporteerd. Volgens Gert Jan Oplaat van de Nepluvi zijn de Filipijnen vooral een goede afzetmarkt voor separatorvlees. Ook Nederlandse slachterijen zetten fors meer van dit product (64 procent meer) af in de Filipijnen. Het land functioneert in dezen als vervangende markt voor Rusland, dat in voorgaande jaren veel van dit vlees afnam.

Hoewel Zuid-Afrika nieuwe importtarieven heeft ingesteld voor import van pluimveevlees uit Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland, importeert het land nog steeds volop uit de EU. In totaal importeerde Zuid Afrika 10.901 ton vlees in januari, ofwel 25 procent meer dan een jaar geleden. Zuid-Afrika is daarmee de derde afnemer in grootte van de EU.

Enkele exportbestemmingen van Europees pluimveevlees (in tonnen; bron EU)

Benin 12.939 -11%
Filipijnen 11.486 +314%
Zuid-Afrika 10.901 +25%
Hong Kong 7.005 -45%
Totaal EU 109.285 +2.6%


Of registreer je om te kunnen reageren.