Pluimveehouderij

Nieuws 22 reacties

Dijksma wil kooi-eieren uit Oekraïne niet verbieden

Den Haag – Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil de import van kooi-eieren uit Oekraïne niet verbieden.

Dat zegt ze na een herhaalde oproep van de PvdD. Het onderwerp is tijdens een overleg met de Oekraïense landbouwminister Oleksey Pavlenko wel ter sprake gekomen, bevestigt Dijksma.  Ze benadrukt dat de situatie ook in perspectief met worden geplaatst. "We hebben het associatieverdrag getekend. Dan kunnen we niet zeggen: en dat doen we niet, als het gaat om de import van kooi-eieren. Dat heeft Nederland in de EU wel geprobeerd, maar we staan daar alleen", zegt Dijksma. Ze legt uit dat het handelsverdrag met de EU een heel belangrijk lijntje met het westen vormt voor Oekraïne, dat met grote problemen kampt. Met Pavlenko is besproken dat Oekraïne bezig is met een grote transitie van de landbouw, naar meer duurzame productie. "In Oekraïne zijn boeren zeker ook geïnteresseerd in het verbeteren van dierenwelzijn. Daar wordt ook aan gewerkt, maar het zal niet zo snel gaan als we graag zouden willen. Boeren in Oekraïne kampen ook met een andere crisis. We moeten accepteren dat het langzaam gaat", aldus Dijksma. Ze voegt er aan toe dat Oekraïne ernaar streeft om steeds meer agrarische handel te drijven. Daarvoor is het van belang dat het dierenwelzijnsniveau omhoog gaat.

Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren vindt dat Dijksma zich meer moet inzetten voor het verbeteren van het dierenwelzijn, net als andere partijen in de Tweede Kamer. "Bijna alle partijen roepen dat ze vinden dat er geen legbatterijeieren uit Oekraïne geïmporteerd moeten worden, maar tegelijkertijd zijn ze voor de vrijhandelsakkoorden die dit soort dingen mogelijk maken. Dan moeten ze dat ook niet meer doen", vindt Ouwehand.

Laatste reacties

 • gjcamps

  Schandalig en hypocriet van Dijksma, alternatief verplicht markeren die eieren zodat de consument weet dat hij geen NL kwaliteits ei eet! Waar is LTO?

 • schoenmakers1

  leg dan je eigen mensen ook niet allemaal van die onzinnige regels op, het is hier voor de mensen ook niet altijd makkelijk

 • Zents beheer

  ' In de Oekraïne zijn de boeren ook geïnteresseerd in dieren welzijn '.
  Hoe naïef kun je zijn !
  Het bedrijf waar het hier over gaat en exporteren mag naar de EU is eigendom van een corrupte miljardair met zo'n 10 miljoen kippen op oude batterijen. Hier is behalve de Poetin clan niemand {en zeker de arme boeren daar niet) mee geholpen.

 • Koen Franken

  Verhaal is naar mijn idee niet zo moeilijk , als de industrie ballen had zouden ze die gewoon weg niet willen verwerken . Dit zou hun sieren als ze met deze gedachten zouden willen meegaan

 • Fermer

  Tevens zou de industrie van hun marge's op agrarische producten van tussen de 10 en 20% best een beetje kunnen inleveren en de primaire sector eens normaal belonen ipv afschepen met een marge van 0 - 2%. Ook dat zou hun sieren, maar of het zover komt?

 • Bussemakers

  Als er GEEN europese afnemers zijn die eieren kopen die niet voldoen aan de europese dierwelzijnsnormen komen er helemaal GEEN desbetreffende eieren naar europa. Dus zijn in mijn ogen nu de europese afnemers aan bod om bij pluimveehouders en consumenten een goed imago te hebben en te houden door deze eieren te weren. Het is eigenlijk geen kwestie van sieren meer, vind ik, maar gewoon doen nu het niet via de politieke weg afgedwongen kan worden.

 • zon

  Eigen volk onder druk zetten en een ander land bevoordelen.
  Die arrogantie van de macht breekt ons op.

 • Bart Jan

  PVDA geeft toe overdadig beleid in NL voor boeren te voeren, de VVD laat dit toe! zie filmpje Frans Timmermans in de EU

  https://www.youtube.com/watch?v=BJkX2flbR3s

 • l coumans

  bart ik kan er geen chocola van maken

 • Ishtar

  De CDA en VVD hebben ingestemt met de invoer van kooi-eieren uit Oekraine dmv associatieverdrag.
  Ook Annie Schreijer-Pierik (CDA) als Europarlementariër, en ook Jan Huitema (VVD) als Europarlementariër + SGP.
  Je zult maar boer zijn met deze belangenbehartigers.......
  En waar stemt 75% van de boeren op bij verkiezingen? ..... yep, CDA en VVD en SGP.
  In de maling genomen door je eigen belangenbehartigers waar je zelf op stemt.....
  Tuurlijk doen ze net alsof dat ze er alles aan (populisme) gaan doen om boeren te helpen..... mmmmm....
  Wedden dat TTIP doorgaat, immers geeft rentmeesterschap partij cda 20 eurocent en dan stemmen ze in.
  VVD geef je 1 euro, en dan stemmen ze ook in.
  Boeren wordt wakker.....
  Moet de PvdD ook dit weer als enige aankaarten??

  Esther Ouwehand in debat over vrijhandelsverdragen tijdens AO Landbouw- en visserijraad
  https://www.youtube.com/watch?v=_VzaCR3d6Zg

 • gjcamps

  Ishtar je hebt gelijk, vreemd dat uitgerekend pvd er als enige op let. Met TTIP wordt het probleem van eenzelfde level playing field nog ongelijker.

 • Eierboer Zuid

  Als de Europese politici menen Oekraïne te moeten helpen, dan kunnen ze dat doen met middelen uit het overheidsbudget, en niet door enkel de landbouwers te doen betalen. Verder heeft Zents beheer helemaal gelijk : het gaat hier niet over de arme boeren van Oekraïne, maar wel om een rijke corrupte oligarch met een bedrijfszetel in Nederland.

 • pantass

  Misschien word het langzamerhand tijd voor een partij voor de boeren. PvdB. Dus als ondernemers zich geroepen voelen. ( geen LTO, NVP AUB) doe je best. Mijn stem heb je al op voorhand.

 • gjcamps

  pvdb is een te smalle basis, groen rechts of leefbaar platteland is beter. Trek je ook stemmen van niet boeren.

 • Jan van het Zand

  EU-Pluimveehouders: Wij verbieden u hennen te houden in kooien. U moet investeren in andere huisvesting.
  NL-Pluimveehouders: U moet investeren in emissiearme huisvestingssystemen, antibioticagebruik moet 70 procent omlaag.

  EU-voedselfabrikanten: U mag kooi-eieren inkopen in de Oekraïne. U hoeft de consument daar niets over mede te delen. Niets over het huisvestingssyteem, nog over het antibioticagebruik en ook niet over het dierenwelzijnsaspect en ook niet over de milieuvoorwaarden in de Oekraïne.

  U hoeft ook niet te zeggen, dat u de kooi-eieren koopt bij een Oekraïnse miljardair en dat de kleine boeren in de Oekraïne er totaal geen voordeel aan hebben.

 • Elevage

  van 2 walletjes eten......... wel een associatieverdrag maar daar geen eisen aan willen stellen. Slappe hap!

 • Poolse pluimveehouder

  Welke boeren?
  90% van de leghennenstapel is in handen van twee eigenaren en ditzelfde geldt ook voor de vleeskuikenhouderij.
  Info die allemaal gewoon uit het weekblad de pluimveehouderij te halen is.

 • Guliker

  We verkopen kippevlees,broedeieren, groente en fruit naar Rusland. We kopen graan, tarwe en gas van Rusland. Is het dan de oplossing om geen eieren van dit land te kopen? Wat als Rusland zijn grenzen sluit voor Nederlandse producten en wat als Rusland besluit om niets meer aan NL te verkopen? Denk ff....

 • zon

  #18,Rusland is wat anders dan de Oekraine

 • kip

  Dikke trut

 • kip

  Hoe dom kun je zijn???

 • PetervanKempen


  Ik had nooit gedacht dat ik de PvdD zou steunen maar het is nu zover!

  Hoe kan dit? d\Dit kan omdat de verantwoordelijke PVDA mevrouw Dijksma net zoveel ruggengraat toont voor onze diervriendelijke kippenhouders als een regenworm.

  Wat diep en in triest is dit. Een grote partij als de PvdA die zo openlijk in gebreke is haar principes waar te maken. Wij zijn verbijsterd en hebben nu toch de hoop dat er geen enkele booer in heel nederland is die de regentren en mooie praatjes partij PvdA ook maar ooit een stem gaat geven.

  Thieme  bedankt., je hebt de gaten in de gevestigde orde weer eens feilloos blootgelegd, ere wie ere toekomt! ( Zou je nu svp ook 'normaal'van dieren kunnen gaan houden? Worden we als mensen het wellicht soms eens.

Laad alle reacties (18)

Of registreer je om te kunnen reageren.