Pluimveehouderij

Nieuws laatste update:1 apr 2015

Bestrijd onkruid bij miscanthus in kippenuitloop

Terschuur – Een excursie op 30 maart naar een kippenuitloop in Terschuur met miscanthus (olifantsgras) leerde een nuttige les: bestrijd onkruid meteen daadkrachtig.

De hoeveelheid onkruid in de kippenuitlopen met miscanthus (olifantsgras) was een tegenvaller op enkele legpluimveebedrijven in Terschuur, zowel in het jaar van planten als in het jaar erna. De les die Monique Bestman van het Louis Bolk Instituut meegaf was om meteen in het begin onkruid meer met de hand te bestrijden. De groeisnelheid van de miscanthus was in het begin lager dan verwacht, maar later en na verwijdering van onkruid, bleek het olifantsgras een enorme groeipotentie te hebben. Dat leerden de ruim dertig belangstellenden op 30 maart tijdens de excursie naar een legpluimveebedrijf in Terschuur met miscanthus in de kippenuitloop.

Uitloopkippen vertoeven graag tussen miscanthus

De excursie naar het legpluimveebedrijf van Wijnand van de Mheen in Terschuur vond plaats in het kader van het project 'Bomen voor Buitenloopkippen' en was georganiseerd door het Louis Bolk Instituut.

Na enkele inleidingen over het project, de teelt van miscanthus en de toepassingen van het geoogst product, werd de met miscanthus begroeide kippenuitloop bezocht. De deelnemers konden ervaren dat het gewas beschutting biedt en dat de kippen er graag vertoeven.

Tientallen uren besteed aan onkruidbestrijding

Monique Bestman van het Louis Bolk Instituut had tijdens een presentatie aan de hand van foto's laten zien hoe het olifantsgras zich na de aanplant in uitlopen had ontwikkeld. Ook gaf ze informatie over de kosten van de aanplant en de arbeidsbehoefte van het gewas. Pluimveehouder Van de Mheen was aan plantmateriaal plus het planten van miscanthus in de kippenuitloop ongeveer €2.360 per hectare kwijt. De grondbewerking en het planten (in mei 2013) namen zo'n 20 uur per hectare in beslag. Daarna kostte het onkruid verwijderen gedurende het eerste jaar zo'n 50 uur en in het tweede jaar ongeveer 40 uur.

Tweede bedrijfsbezoek uitgesteld

De bedoeling was dat er twee bedrijfsbezoeken zouden plaatsvinden, maar vanwege het weer ging het bezoek aan het tweede legkippenbedrijf, ook in Terschuur, niet door. Daar zou het maaien en balen persen van miscanthus worden bekeken en besproken. Dat bedrijfsbezoek is uitgesteld tot een nader te bepalen datum (in april).

Foto

 • <p>Deelnemers aan de excursie bekijken de twee jaar geleden aangeplante miscanthus op het bedrijf van legpluimveehouder Wijnand van de Mheen in Terschuur.</p>

  Deelnemers aan de excursie bekijken de twee jaar geleden aangeplante miscanthus op het bedrijf van legpluimveehouder Wijnand van de Mheen in Terschuur.

  Foto: Monique Bestman
 • Bestrijd onkruid bij miscanthus in kippenuitloop
  Foto: Monique Bestman
 • Bestrijd onkruid bij miscanthus in kippenuitloop
  Foto: Monique Bestman

Of registreer je om te kunnen reageren.