Pluimveehouderij

Nieuws

Behandeling strafzaak eierfraude gestart

Arnhem – De rechtbank is woensdag begonnen met de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen vier bedrijven – een broederij in Zevenaar (Gld.) en drie legpluimveebedrijven in Haule (Fr.), Leveroij (L.) en Landhorst (N-B.).

De legbedrijven zouden in 2009, 2010 en 2011 meer kippen hebben gehouden dan waarvoor zij pluimveerechten hadden en ook meer dan dat zij volgens het CPE-certificaat in hun stallen mochten houden. Hierdoor voldeden de geproduceerde eieren niet aan de eisen voor scharrel of vrije uitloop, terwijl ze wel als zodanig in de handel waren gebracht. De pluimveehouders zouden dit hebben gedaan om er financieel beter van te worden. Volgens berekeningen van het Functioneel Parket hebben ze door de fraude ruim een miljoen euro verdiend.

De broederij wordt ten laste gelegd deze bedrijven op papier minder hennen te hebben geleverd dan in werkelijkheid. Dit maakte de eierfraude mogelijk.

Tijdens de strafzitting woensdag werd vooral ingegaan op de wijze van facturering door de broederij. Op facturen aan de drie verdachte legbedrijven stond een bedrag voor een bepaald aantal hennen plus de post 'Extra kosten in opfokperiode'. Zowel de broederijen en de drie pluimveehouders gaven ter zitting toe dat die post stond voor een aantal (extra) geleverde hennen. De directeuren van de broederij zeiden dit te doen op verzoek van pluimveehouders. En dat de broederij eerder wel voor een hennenlevering twee facturen opstelde. De broederij hield een aparte administratie bij 'Overzicht hennen als tweede factuur geleverd'. Over alle hennen die de broederij verhandelde werd btw en belasting afgedragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.