Pluimveehouderij

Nieuws

Weinig succes in Britse strijd tegen campylobacter

Londen – De Britse campagne tegen campylobacter op verse kippen levert tot nu toe weinig succes op. Nog altijd test driekwart van de kippen in supermarkten positief op het voorkomen van de bacterie, waarbij één op de vijf kippen bovendien de hoogste graad van besmetting vertoont.

Dat blijkt uit nieuwe resultaten van het jaarprogramma van de voedselveiligheidsdienst Food Standards Agency (FSA) om de campylobacter terug te dringen. De dienst wijst er daarbij steeds op dat de bacterie verantwoordelijk is voor meer dan 200.000 gevallen van voedselvergiftiging per jaar.

"De nieuwe data laten opnieuw een variatie zien tussen de verschillende supermarkten, maar geen enkele van hen haalt de doelstelling voor het verminderen van de besmetting", aldus de FSA. De dienst is wel blij met de resultaten van een proefproject door Marks & Spencer. Die verkoopt hele verse kippen nu alleen nog in een dubbele verpakking en heeft ook andere maatregelen genomen.

Uit de voorlopige resultaten van de proef komt een belangrijke vermindering van het aantal dieren met de hoogste besmettingsgraad naar voren, aldus de FSA. Beleidsdirecteur Steve Wearne: "We weten nu dat het mogelijk is positieve stappen te zetten. Als één winkelier dat kan, dan moeten ze dat allemaal kunnen. Ons onderzoek zet verder druk op de supermarkten om het probleem nu eindelijk daadwerkelijk aan te pakken."

Of registreer je om te kunnen reageren.