Pluimveehouderij

Nieuws 13 reacties

PvdA vraagt om diervriendelijkere aanpak vogelgriep

Den Haag – PvdA-Kamerleden Tjeerd van Dekken en Sjoera Dikkers vragen staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken of ze bereid is de adviezen van de Dierenbescherming mee te nemen in een nieuw plan van aanpak van vogelgriep. De politici hebben Kamervragen gesteld.

Ze vragen Dijksma of ze het met de Dierenbescherming eens is dat er nog belangrijke stappen gezet kunnen worden op het gebied van dierenwelzijn bij de aanpak van vogelgriep. De Dierenbescherming pleit onder meer voor preventieve vaccinatie en een betere uitloop voor kippen, die voor wilde vogels minder aantrekkelijk is. Ook zouden grote concentraties pluimveehouderijen rond Barneveld en Venray moeten worden aangepakt.

Laatste reacties

 • niek brabant

  concentraties kippen aanpakken? ik vind eigenlijk ook dat de concentraties mensen in de grote steden aangepakt moeten worden. zeer slecht voor de volksgezondheid en de economie.

 • vandenbrandcv1

  niek als we dan van die grote steden een mooi natuurgebied maken, met moeras en kunnen we gelijk de wolf daar loslaten.

 • j.verstraten1

  Wat een analyse. Als je de locaties bekijkt waar de vogelgriep is uitgebroken, en het feit dat deze kippen ook nog eens geen uitloop hadden, de rol van trekvogels daarin vaststaat, dan kun je er net zo goed voor pleiten dat álle kippen naar Venray en Barneveld moeten.

 • veldzicht

  Zo is het verstraten ,op die 2 bedrijven in Zoeterwoude waren in een straal van 10 km. maar 2 andere kippenbedrijven en dat waren ook geen 'megabedrijven' maar normale stallen als 2 de tak bij melkvee bedrijven, allemaal geklets om de boel op te ruien, kijk ons een goed bezig zijn voor het dieren welzijn.

 • Bloemestein

  Ja hoor, de dierenbescherming doet ook weer een duit in het zakje. Gisteren stond er ook weer zo'n opgepoetst meidje een partij lulkoek op te ratelen over de aanpak van de muizenschade. De uitvoering van allerlei snel bedachte maatregelen wordt bij de boer gelegd, de kosten zijn voor de belastingbetaler, en de dierenbescherming is weer in beeld geweest.

 • PetervanKempen

  Het wordt een beetje traditie he. PvdA en kletsverhalen met diervriendelijk erin. Zo ontzettend saai. Weten we nu nog niet waaraan we met deze roze zuurstokjes aan toe zijn?

 • Joerissen

  Net terug uit Mexico. Daar worden alle kippen al vele jaren preventief tegen vogelgriep geënt. Men slaagt er echter nog steeds niet in de epidemie onder controle te krijgen. Wordt zelfs alleen maar erger omdat de verschijnselen van vogelgriep niet meer ontdekt worden en het virus lekker voort kan razen. Komen ze nooit meer vanaf. Op weg naar Schiphol nog erg veel Smienten rond zien zwemmen in de sloten. Hou m'n hart vast de komende weken. Overdekte uitloop en lekker scharrelen in de Wintergarten zou ik zeggen. Dat is de meest diervriendelijke aanpak en beter voor de consument!

 • agratax2

  Wil de PvdD alle pluimvee vaccineren lijkt me een dure oplossing waarom gaan ze niet alle mogelijke dragers van vogelgriep (trekvogels) preventief Vaccineren? Zowel de PvdD als de Dierenbescherming weten voldoende geld bij elkaar te bedelen met hun zielige verhalen dus kunnen de kosten voor hen geen punt zijn.
  Maar ze zullen wel zoals altijd de kosten bij de boer willen leggen en hun eigen kapitaal aanwenden om de boeren nog meer voeten dwars te zetten.

 • l coumans

  agratax@ als er een goed en breedgenoeg werkend AI vaccin beschikbaar komt sta ik als eerste in de rij om te vaccineren , in 2006 ook gedaan en geen enkele nare ervaring gehad behalve dat slands grootste retailer dacht dat ie die eitjes voor een habbekrats kreeg.mare daar was ik zelf bij.

 • gerjan slingenbergh

  Alvorens je een probleem op kunt lossen moet je weten hoe de HPAI ontstaat. Er zijn steeds meer mensen die met mij denken dat deze
  in de dichtbezette pluimveehokken ontstaat.

 • l coumans

  beste Gerjan wil je mij eens aangeven hoeveel kippen per vierkantemeter stalopp wenselijk is(dus niet per vierkantemeter leef opp)

 • gerjan slingenbergh

  5

 • alco1

  Coumans. Bij veel mensen is de wens vaak de vader van de gedachte.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.