Pluimveehouderij

Nieuws 4600 x bekeken 17 reacties

Pluimveevleesproductie EU niet concurrerend

Wageningen - De Europese pluimveevleessector is steeds minder goed in staat te concurreren met de productie van pluimveevlees in landen elders in de wereld. De EU loopt het risico overspoeld te worden met goedkoop geproduceerd pluimveevlees uit andere delen in de wereld als de importheffingen voor dit vlees verder worden verlaagd.

Die conclusies trekt het landbouweconomisch instituut LEI Wageningen UR uit een studie naar de productiekosten in verschillende landen.

Tot nog toe weet de EU de importen van pluimveevlees te reguleren via importheffingen. Volgens het LEI is het nu al zo dat sommige landen hun product op de Europese markt goedkoper kunnen aanbieden dan de Europese producenten, ondanks de huidige importheffingen. Als de importheffingen 50 procent omlaag gaan, kunnen Brazilië, Argentinië, Oekraïne en Thailand hun product goedkoper aanbieden dan de Europese producenten. Vergeleken met de situatie in 2011 is het verschil in aanbiedingsprijs van de niet EU-landen en de lidstaten van de Europese Unie alleen maar groter geworden. Dit is onder meer een gevolg van de hogere voerkosten die hier gelden onder meer door wisselkoerseffecten. Ook het niet kunnen gebruiken van goedkopere transgene voedergrondstoffen en het verbod op diermeel werken kostprijsverhogend.

Het LEI heeft de productiekosten voor kuikenvlees onderzocht in negen EU-landen: Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Spanje, Denemarken, Polen en Hongarije. Het instituut vergeleek de productiekosten met die van de Verenigde Staten, Thailand, Brazilië, Argentinië, Rusland en Oekraïne. Voor de EU-landen varieerden de productiekosten van €1,56 tot €1,83 per kilo karkasgewicht. Het gemiddelde bedroeg €1,73 per kilo. De extra kosten bij de productie van het vlees als gevolg van aanvullende Europese wetgeving becijfert het LEI op 4,8 cent per kilo levend gewicht. De onderzochte landen buiten de EU komen op veel lagere productiekosten uit: gemiddeld op een niveau van 71 procent van het Europese niveau. Buiten Europa is er nauwelijks belangstelling voor maatregelen op het gebied van milieu en dierenwelzijn. Ook diermeel - in Europa verboden in het rantsoen voor vleeskuikens - is buiten de EU geen issue.

In 2012 importeerde de EU 104.000 ton kipfilet. In 2007 zijn importquota ingesteld en sinds die tijd is de import niet verder gestegen. Voor gezouten kipfilet uit Brazilië en Thailand geldt een quotum met een importheffing van 15,4 procent.

Laatste reacties

 • gjcamps

  Hoe gaat Brussel dit aanpakken, liberaal de grenzen openzetten. Of toch een level playing field wat betekend dat import vlees aan dezelfde (productie) eisen moet voldoen dan EU vlees.

 • l coumans

  beste gjcamps dat snappen de ambtenaren in brussel niet!!!!!

 • gerjan slingenbergh

  Vooral het niet kunnen beschikken over GMO voer is toch wel desastreus.

 • gjcamps

  @ coumans, ik denk dat ze het wel snappen maar dat ze het niet intereseerd. Het gaat bij hen alleen om stemmen krijgen bij de volgende verkiezingen. Goedkoop voedsel , een leuke leefomgeving voor de burger en een keer Obama de hand geven is belangrijker dan het bestaansrecht van de EU agrariër. Uitzonderingen als 'onze' Annie daargelaten.

 • ikkethuis

  Dit geldt niet alleen voor kippenvlees, maar ik denk voor nagenoeg alle agrarische producten.

 • Kippenboerke

  Nee Slingenbergh, je snapt het weer eens niet. GMO is geen discussie; alleen bij de verwende consument die wat te zeiken wil hebben.. 'Welzijnseisen' jagen ons op kosten die nergens ter wereld ter discussie staan en waar wij maar aan moeten voldoen. Geen gebruik van diermeel werkt kostprijsverhogend en maakt het mesten er ook niet makkelijk op. En dan nog het rare antibiotiocabeleid dat door een aantal ambtenaren ons opgelegd wordt. En dan nog kunnen concureren; dat geeft aan dat we inderdaad de beste boeren van de wereld zijn!

 • gjcamps

  Ja hogere kostprijzen en de laagste prijzen voor de boer. Vooral als je ook waarde toekent aan dierwelzijn, milieu, gezondheid consument is voedsel veel te goedkoop in de EU.

 • Cees

  Om het beeld van EU invoer en uitvoer te completeren, in 2012 bedroeg de totale invoer van pluimveevlees, veelal ontbeend borstvlees, 843.870 ton met een heffing van 0 - 50% van de volledige heffing, van varkensvlees 34.900 ton en van rundvlees 306.675 ton. Wat betreft de uitvoer zijn de cijfers voor pluimveevlees 1,4 miljoen ton, voor varkensvlees ongeveer 3,1 miljoen ton en voor rundvlees ongeveer 0,5 miljoen ton.

 • gerjan slingenbergh

  Ja kippenberke, je moet vooral blijven denken in kostprijzen, dat brengt
  welvaart, vooral voor niet boeren.

 • Kippenboerke

  Nee slingenboer,
  Goed lezen!

 • Ross

  Tja dat krijg je met die linkse rakkers over andermans portemonnee regeren lekker makkelijk.
  Nog meer regels en controle en beste kindje van de klas zijn pfff.
  Het is de welvaartsziekte en zolang dieren boven de mens worden verheven zal het niet meevallen.
  Dieren worden beter gecontroleerd als onze ouderen die ons deze welvaart bezorgd hebben.
  Maatschappij is meer dan ziek.
  Heb respect voor de natuur maar sla niet door zoals het nu gebeurd.

 • m.en.mh.miedema

  Dit is weer een goed voorbeeld van de oorzaak van de economische crises. Goedkope import, omdat men buiten EU niet aan dezelfde regels(dierwelzijn,arbo omstandigheden,milieu, hormonen,medicijnen etc) hoeft te voldoen als binnen de EU. Het is voor de consument lekker goedkoop en houdt de inflatiecijfers kunstmatig lekker laag, maar zorgt er wel voor dat de primaire sector uit EU verdwijnt en uiteindelijk bijna ieder werkeloos wordt. (kijk bv maar naar GB, ooit DE industriele en militaire grootmacht vd wereld)De primaire sector is DE banenmotor en DE geldmaker vd economie itt de zgn dienstensector, waar men altijd zo hoog van opgeeft, deze sector is netto een kostenpost van de economie! Europa is dan economish ook een zinkend schip, het is alleen nog aan een gustig zacht klimaat met voldoende neerslag te danken(en een deel vd bevolking die wel wil werken voor hun inkomen) dat de complete landbouw sector ook niet is verdwenen zoals scheepsbouw/textiel/Philips enz. En dan maar volhouden dat Europa ons zoveel goeds brengt, mensen die het heden niet begrijpen kennen de geschiedenis niet.

 • alco1

  @Miedema. Jij begrijpt het.

 • gerjan slingenbergh

  'Het staat er toch echt 'Het niet kunnen gebruiken van goedkopere transgene voedergrondstoffen ........'

 • Kippenboerke

  Slingenbergh snapt het nog steeds niet; Ross gelukkig wel!

 • pantass

  Ja, kippenboerke. Ik weet niet of jij en slingenbergh vriendjes zijn. Dan kan ik het snappen dat je zo met elkaar communiceert. Maar als dat niet het geval is, kun je wel een beetje beleefder zijn.

 • new kids

  Miedema for President!
  En as ik an de macht was kwam er een verplichte antibioticabehandeling bij opzet van de kuikens. En elke boer die de behandeling afbrak kreeg direct een flip. Voor het in gevaar brengen van de volksgezondheid voor het niet behandelen van enterococcen aanval op het gestel bij vleeskuikens. Want zachte heelmeesters maken stinkende wonden!

Laad alle reacties (13)

Of registreer je om te kunnen reageren.