Pluimveehouderij

Nieuws 1877 x bekeken 3 reacties

Oude vergunning geldt bij nieuwe emissieregels huisvesting

Den Haag - Bedrijven die al beschikken over een omgevingsvergunning voor een nieuwe maar nog niet gerealiseerde stal, hoeven niet te voldoen aan het nieuwe besluit emissiearme huisvestingssystemen landbouwhuisdieren. Dat heeft staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur en Milieu) aan de Tweede Kamer laten weten, naar aanleiding van vragen van het CDA in een algemeen overleg.

De staatssecretaris geeft bedrijven een jaar de tijd om de vergunde stal ook daadwerkelijk te bouwen na de inwerkingtreding van het nieuwe besluit.

De staatssecretaris gaat in haar brief ook in op vragen van de SGP, die duidelijkheid wil over de vermindering van de uitstoot van fijnstof in gebieden waar sprake is van een hogere achtergrondbelasting. Individuele bedrijven kunnen in die gebieden slechts in beperkte mate invloed uitoefenen op de belasting van nabije woningen met fijnstof. Dat speelt met name in pluimveegebieden. De SGP denkt erover een motie op dat punt in te dienen.

De SGP vindt dat de emissie-eisen voor fijnstof voor de pluimveehouderij alleen voor bedrijven in pluimveedichte gebieden moet gelden. "De fijnstofproblematiek speelt vooral lokaal en regionaal", zegt de SGP. "Het is daarom niet nodig en onwenselijk om alle pluimveestallen daarmee te belasten."

Laatste reacties

  • Burnetti

    Het voorstel van de SGP geeft rechtsongelijkheid. Het voorstel is in strijd Europese wetgeving.

  • red

    Zo kan je Griekenland en Frankrijk ook benoemen.

  • bertes

    gekregen recht. is in Nederland geen recht.

Of registreer je om te kunnen reageren.