Pluimveehouderij

Nieuws 26 reacties

Ophokplicht wordt zondag opgeheven

Den Haag – De ophokplicht voor pluimvee wordt zondag 8 februari om 0.00 uur opgeheven. Dat heeft staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken besloten). De ophokplicht is sinds november vorig jaar van kracht in verband met uitbraken van hoogpathogene vogelgriep H5N8.

"In Nederland is sinds 30 november 2014 geen nieuwe uitbraak van vogelgriep meer vastgesteld. Ook zijn na de vondst van de twee besmette wilde smienten in de buurt van Kamerik, geen nieuwe vondsten gedaan van met het H5N8-virus besmette wilde vogels. Dit is een aanwijzing dat er minder H5N8 virus circuleert", geeft Dijksma als uitleg bij haar besluit de ophokplicht op te heffen.

Biologische en uitloopbedrijven behouden handelsstatus

Door het opheffen ervan kunnen biologische en uitloopbedrijven de dieren weer naar buiten laten. Daardoor verliezen de uitloopbedrijven de handelsstatus niet. Wanneer de kippen langer dan twaalf weken opgehokt moesten blijven, zouden de eieren als scharreleieren moeten worden verkocht.

België heft ophokplicht ook op

België gaat de ophokplicht ook opheffen. In Duitsland ligt deze bevoegdheid per deelstaat. "Enkele regio's houden de ophokplicht in stand, andere regio's hebben deze opgeheven. Waar de ophokplicht in stand is gebleven is er geen schadevergoedingsregeling getroffen voor de afwaardering van de uitloopeieren", schrijft het ministerie van Economische Zaken in een brief aan de Tweede Kamer.

Ieder signaal vogelgriep serieus nemen

De bemonstering van wilde vogels op vogelgriep wordt de komende periode voortgezet. "Voor pluimveehouders en dierenartsen blijft het belangrijk om ieder signaal dat kan wijzen op vogelgriep serieus te nemen en te melden aan de NVWA", aldus Dijksma. Als de situatie in Nederland wijzigt, kan dit een aanleiding zijn om beperkende maatregelen opnieuw in te stellen.

Voor handel met landen buiten de Europese Unie bepalen de regels van de werelddiegezondheidsorganisatie OIE wanneer een land officieel vogelgriep vrij is. Dat is vanaf drie maanden na de laatste definitieve besmetting, die in Nederland op 30 november was. Sommige derde landen kiezen voor regionalisering, waardoor er wel handel gedreven kan worden met 'veilige' regio's. Rusland werkt via deze regionalisering.

Laatste reacties

 • Tonnis

  Vlag in top en luiken los, ik ga maandag overal kijken.

 • zeelander

  Bij mij gaat de vlag halfstok
  Hoe kunnen ze het in hun hoofd halen om de kippen naar buiten te doen
  Terwijl er nog overal kippen virussen opduiken
  Een dolksteek in de rug voor degene die door hygiëne maatregelen
  Gevrijwaard wil zijn van ziektes
  Nog maar een maand geleden
  Moesten chauffeurs een op een rijden en daarna alles weer ontsmetten
  En nu mag alles weer naar buiten
  Wat een hiepocriet land leven we toch

 • zeelander

  Bij mij gaat de vlag halfstok
  Hoe kunnen ze het in hun hoofd halen om de kippen naar buiten te doen
  Terwijl er nog overal kippen virussen opduiken
  Een dolksteek in de rug voor degene die door hygiëne maatregelen
  Gevrijwaard wil zijn van ziektes
  Nog maar een maand geleden
  Moesten chauffeurs een op een rijden en daarna alles weer ontsmetten
  En nu mag alles weer naar buiten
  Wat een hiepocriet land leven we toch

 • schoenmakers1

  zou het mogelijk kunnen zijn dat dit komt omdat de regelgevers totaal niet weten waar het om draaid, nooit met de laarzen in de klei gestaan

 • zon

  De uitloopbedrijven kijken naar het geld.
  Wanneer ze de kippen naar buiten doen krijgen ze meer geld.
  Wanneer er een uitbraak komt op hun bedrijf krijgen ze ook geld.

  Ze zitten bijna altijd goed, vervolgschade bij een besmetting daargelaten.


 • l coumans

  wat zeur je nou Zon, is misschien n idee voor je doe uitloopkippen

 • zon

  #6,de realiteit is wat anders dan zeuren.

 • marco-vdb

  Ja, dat zou de doodsteek voor de vermeerderingssector kunnen zijn. Net over de grens in Duitsland is het laatste geval nog niet zo lang geleden. Het kan dus zo weer opduiken. Wanneer houdt die flauwekul nou eens op met die kippen buiten? De supermarkten zouden geen vrijeuitloopeieren meer moeten verkopen. Het risico is te groot en het 'dierenleed' waar vele politieke figuren de mond van vol hebben, is bij een uitbraak met ruimingen natuurlijk 'enorm'. Dus beste pluimveehouders: bescherm uw kippen en houdt ze binnen. Doe ze het leed van buiten niet aan. De meeste kippen vinden het binnen zowiezo een stuk aangenamer.

 • slatan

  Hou de controleurs dan ook binnen.

 • Kippenboerke

  Echt weer zo'n maatregel van iemand die absoluut niet weet waar het om draait. Gewoon simpel je verstand gebruiken en een goede risico analyse en nog een paar maandjes wachten en iedereen content. Neem maar eens een voorbeeld aan Belgie.

 • gerjan slingenbergh

  In Nedersaksen hebben ze 839 dode vogels getest op AI. Bij geen enkele vogel is vogelgriep vastgesteld. Het lijk er steeds meer op dat de HN varianten ontstaan in stallen met een hoge dier bezetting. Mijn kippen lopen weer buiten en genieten vanaf vandaag weer van de natuur.

 • l coumans

  Sharon harstikke bedankt namens onze kippen ze zijn onwijsgelukkig nu ze buiten zijn

 • zeelander

  Gerjan
  Fijn dat je kippen weer lekker buiten lopen
  En vooral denken aan je eigen belang IKKE ikke ikke
  En vooral niet denken aan je andere collega.s
  Die met angst en beven weer de stal ingaan
  Heb je ook al nagedacht over de schade die weer ontstaat als het virus opduikt
  Ik zal je enkele voor beelden geven
  Er wordt weer een stand stil ingesteld
  Broederijen kunnen kuikentjes niet kwijt
  De uitgelegde kippen kunnen niet naar de slachterijen
  Bij broederijen en slachterijen en transport sector staat ook alles stille
  Denk eens aan aan al dat personeel wat daar werkt en wie betaalt dat
  Hoog waarschijnlijk worden weer de grenzen gesloten
  Kan devermeerderings sector de eieren niet kwijt
  Wat enorme financiële schade aan sektor toebrengt
  Er moet weer een op een gereden en veel ontsmetten
  Nederland wordt weer in compartimenten gedeeld
  En de handel raakt weer totaal van slag
  En zo kan ik nog wel een uur doorgaan
  En gerjan vooral niet aan je collega.s en hele sector denken
  ikke ikke ikke

 • l coumans

  beste Zeelander weet jij uberhaupt wel wat collega s zijn????

 • zeelander

  Ja hr coumans dat weet ik
  Collega.s zijn die in de pluimvee wereld met respect voor een ander samen hun boterhammen verdienen
  Of heb ik het mis

 • gerjan slingenbergh

  Ene meneer Oplaat zorgt ervoor dat ik dergelijke reacties op schrijf.
  Het gaat in deze niet om eigen belang maar om feiten. Wat is er mis aan mijn veronderstelling dat vogelgriep ontstaat in de pluimveehokken.
  Daar is net zoveel bewijs voor als de aanname dat de vogelgriep door vogelpoepjes in kippenschuren wordt binnengebracht. Mensen als Oplaat proberen de industriële pluimveehouderij te beschermen zonder rekening te houden met 'collega's' die diervriendelijke systemen hebben.

 • l coumans

  is niet aan jouw reaties te merken beste Zeelander

 • zeelander

  Dag gerjan
  Het is goed dat je diervriendelijk werkt
  Maar had zoals het kippen boerke zei
  Maar had Gewacht tot april voor je de kippen naar bijten doet
  Dan heb je minder kans op besmetting en is iedereen blij
  De uitbraak ligt nog zo vers in ons geheugen
  Hr coumans
  Discussiëren hier op dit forum
  Dat hoort ook bij collega.s

 • gerjan slingenbergh

  Als de bewering klopt, dat trekvogels de vogelgriep komen brengen, dan is april helemaal geen goed idee want dan begint de trek weer.

 • agro1

  de mogelijkheid van een politieke uitbraak zou eens onderzocht moeten worden. ok, wilde watervogels zijn besmet, maar ze sterven niet, hebben ook geen verschijnselen, maar kunnen de besmetting wel doorgeven. hoenderachtigen zijn vogelgriepontvankelijk en sterven eraan. vorengaande in aanmerking nemende vraag ik mij af, waarom de vrijlevende hoenderachtigen als fazant, patrijs e.d. niet massaal gestorven zijn. ze zullen mogelijk, door het vrijlevende bestaan meer weerstand hebben. vast staat echter, dat geen enkele immuniteit of weerstand absoluut is. ook vrijlevende dieren zijn niet allen altijd even sterk en in blakende conditie, dus vatbaarder. mochten er in de afgelopen weken dode en besmette vogels, van welke soort dan ook geconstateerd zijn, was dit beslist niet onder de pet gebleven, integendeel. risico is mogelijk overzienbaar, laat maar buiten. ben noch pluimveehoeder, noch Staatsangehöriger.

 • Zents beheer

  Hier en daar wat kippen buiten op niet al te grote bedrijven kon geen kwaad en het risico was beheersbaar. Op dit moment zijn er veel bedrijven bezig om te beginnen of om te schakelen naar een uitloop systeem. Begrijpelijk gezien de malaise in de scharrel maar het kan een tijdbom worden, zeker in bepaalde gebieden. Ik ken diverse plannen voor bio stallen van 30-40 duizend. Aangemoedigd door de handel. Onwenselijk voor de prijsvorming en een groot risico.

 • l coumans

  beste Plato ook weer een vorm van RUPSJE NOOIT GENOEG is voor niemand goed aan de primaire zijde

 • MVonk

  gerjan # 11 De hoogste dierbezetting per m is bij vleeskuikens.
  Hier is nog nooit geen AI uitbraak geweest. Wat is het verschil in bezetting bij uitloopkippen per m2 stal opp. en scharrel?
  Diervriendelijk houd ook in om je dieren te beschermen tegen negatieve invloeden van buitenaf. Het massaal buiten laten lopen van tien of honderd duizend dieren gaat alle veterinaire en welzijnsstandaarden maar ook het gezonde verstand voorbij. Het wordt tijd dat het scharrelei zonder uitloop gezien wordt als het ei van de beter beschermde kip met een lagere milieu belasting.

 • Momfer

  @MVonk, Deze laatste crisis is geen uitloopkip besmet geraakt . En hoe lang leeft een vleeskuiken nou, die heeft toch bijna geen kans om ziek te worden. Dus alles wel in de juiste proporties blijven zien ja.

 • gerjan slingenbergh

  @MVonk Als je kippen fokt die overal vatbaar voor zijn en minstens 15 vaccinaties behoeven alvorens ze in productie komen en je vergelijkt een dier als mens (Zoals Wakker dier dat doet) dan kun je kippen niet op een natuurlijke manier houden. Dat is duidelijk. Overigens is in Canada wel een uitbraak geweest bij mestkuikens.

 • alco1

  Als kippen buiten komen, verhoogt dit hun weerstand. Dat is duidelijk.
  Maar lopen er ook wel mesthaantjes buiten? Kortom, hebben die de tijd wel om gehard te worden.

Laad alle reacties (22)

Of registreer je om te kunnen reageren.