Pluimveehouderij

Nieuws 2344 x bekeken 20 reactieslaatste update:5 feb 2015

Status eieren onduidelijk bij behoud ophokplicht

Den Haag – Het is nog niet duidelijk of uitloopeieren vanaf 8 februari nog als uitloop verkocht mogen worden.

Pluimvee dat volgens deze productiewijze gehouden mag worden, mag maximaal twaalf weken worden opgehokt zonder deze status te verliezen. Op 8 februari geldt in Nederland twaalf weken een ophokplicht in verband met de uitbraken met hoogpathogene vogelgriep H5N8.

Staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma is met de Europese Commissie in overleg om de handelsstatus van uitloopbedrijven te behouden ondanks de ophokplicht. "Nederland heeft hierover nog geen uitsluitsel gekregen", aldus een woordvoerder van het ministerie.

Voor biologische eieren gelden andere regels. Voor deze productiewijze geldt dat eieren als biologisch verkocht mogen worden als de kippen tenminste een derde deel van hun leven gemiddeld acht uur per dag buiten (kunnen) lopen. In de voorschriften staat geen maximale lengte van een ophokplicht.

Laatste reacties

 • l coumans

  dit geldt niet voor bio

 • Tuig

  Niet voor bio?

 • l coumans

  neehee niet voor bio dus!!!

 • zeelander

  Wat een onzin
  Kippen die zo lang binnen zitten
  Verdienen het predicaat kooi ei tweede soort

 • l coumans

  en anders effe loslaten er lopen nog steeds dieven rond , die doen ook vaak de deur niet goed dicht, als de kippen buiten zijn heb je ze zomaar niet binnen

 • zeelander

  Zo is het hr coumans
  Ik hoop je weer eens te zien
  En vooral dat je de tweede soort weer aan mij levert

 • Momfer

  Dan gaan ze gewoon naar buiten kan de NCAE komen controleren, blijven het gewoon uitloopeieren. De boete komt laterrrr. :-)

 • Tonnis

  Als je de zaak een beetje zuiver wilt houden voor de toekomst, hok je 1 november de hennen op en laat je ze 1 april weer buiten lopen, net als met melkkoeien. Om in deze periode toch het verschil met scharrelkippen te maken, gebruik je de wintergarten als extra scharrelruimte en telt deze niet mee als leefbaar oppervlak. Doe je dit niet dan zet je deze eieren af als scharreleieren. Of wat ook nog mogelijk is je bouwt een extra wintergarten.
  Maar om nu de hennen binnen te houden en als vrije uitloop eieren te
  vermarkten lijkt mij niet logisch. Als toch de handel hier wel een plus voor wil betalen ook al komen ze niet buiten, is hun zaak. Maar op de verpakking niet meer vermelden vrije uitloop eieren, want hoe je het ook went of keert dat zijn ze niet.

 • Conrad

  Dat vrije uitloop eieren hun status verliezen na 12 weken is al heel lang bekend. Het enige verschil met scharrelkippen is het feit dat ze naar buiten kunnen. Bij biologische bedrijven geldt dit niet. Hoofdreden is de regelgeving en natuurlijk het feit dat de uitloop slechts een onderdeel is van het biologisch zijn. De dieren zijn niet gesnavelkapt, en worden dagelijks gevoerd met biologische voeders. Tevens wordt er tijdens de ophokplicht verplicht bijgevoerd met biologische ruwvoeders, omdat ze deze anders buiten zouden ophalen. Maar persoonlijk kan ik niet wachten om de kippen weer buiten te doen. Het blijft toch het visitekaartje van het bedrijf.

 • l coumans

  helemaal mee eens Conrad kippen opsluiten is een onterechte keuze dat moet je als waardig pluimveehouder niet willen

 • Momfer

  is jouw voer 100% biologisch Conrad?

 • lve

  wat een onzin allemaal ,bio veiligheid voor alles en wie betaalt alle kosten

 • l coumans

  jij zeker niet anders wist je wel beter ipv te klagen Ive

 • Tonnis

  Beste pluimveehouders, de kippen mogen maandag weer naar buiten, vlag in top en luiken los, ik kom kijken.

 • Conrad

  Ophokplicht eindigt op zondag 0.00 uur. Zondag mogen de dieren dus weer naar buiten 🎉💐😊

 • l coumans

  nee conrad maandag

 • Conrad

  Nee Leo , zondag, bekijk de regeling maar op Rijksoverheid.nl

 • l coumans

  inderdaad

 • Tonnis

  Conrad ik kom zondag bij jou kijken.

 • Conrad

  Kijk vanavond maar om half elf naar Hart van Nederland, SBS6, stuk eenvoudiger.

Laad alle reacties (16)

Of registreer je om te kunnen reageren.