Pluimveehouderij

Nieuws 2289 x bekeken

'Nederland vanaf 29 april vogelgriepvrij'

Ochten - Nederland heeft vanaf 29 april officieel weer een vogelgriepvrije status bij de werelddiergezondheidsdienst OIE. Dit verwacht Tjeerd den Hollander, woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Exporteurs van eendagskuikens en broedeieren.

De Nederlandse hoogste veterinair ambtenaar Christianne Bruschke meldde afgelopen week bij de OIE dat de laatste reinigingen en ontsmettingen op 29 januari hebben plaatsgevonden. Drie maanden later geldt dan dat Nederland bij de OIE officieel weer een vogelgriepvrije status verkrijgt volgens Den Hollander, mits er in de tussentijd geen nieuwe uitbraken plaatsvinden. Het ministerie van Economische Zaken doet hier nog geen uitspraken over. Den Hollander geeft aan dat er formeel ook een bericht naar de Europese Unie gestuurd moet worden, maar dat vooral de OIE-norm van belang is voor de export naar zogenaamde derde landen buiten de Europese Unie.

Inmiddels zijn er weer mogelijkheden voor export van broedeieren en eendagskuikens naar Rusland en Saoedi-Arabië. "Ik verwacht dat daar de komende maanden meer markten bij zullen komen," aldus Den Hollander. Ook voor de export van pluimveevlees is de OIE-status van belang. "Als we eenmaal weer vrij zijn, kun je alle markten los krijgen," stelt Gert-Jan Oplaat, voorzitter van de brancheorganisatie voor pluimveeslachterijen en –verwerkers Nepluvi. Onder andere de Filipijnen en Hongkong accepteren inmiddels weer pluimveevlees uit bepaalde delen van Nederland. Daarnaast wordt in samenwerking met het ministerie druk uitgeoefend om weer toegang te krijgen tot de Zuid-Afrikaanse markt en zijn er gesprekken gaande met Kosovo en Servië.

Volgens Oplaat is het hard nodig dat de export naar derde landen op gang komt. "De vrieshuizen beginnen uit te puilen," zegt hij. "Dat is in niemands belang en niet goed voor de prijsvorming." Hij benadrukt het belang dat Nederland ook na aanstaande zondag de ophokplicht blijft handhaven. Vanaf dat moment verloopt de termijn van twaalf weken waarbinnen producten van bedrijven met uitloop als zodanig kunnen worden afgezet ondanks dat de kippen binnen gehouden moeten worden. Volgens Oplaat is het begrijpelijk dat deze legkippenhouders hun status niet willen verliezen, maar is het onverantwoord om de ophokplicht op te heffen, zeker nadat het Verenigd Koninkrijk begin deze week nog een uitbraak van laagpathogene vogelgriep bij de OIE meldde.

Of registreer je om te kunnen reageren.