Pluimveehouderij

Nieuws 15 reacties

NCAE gaat legstallen opnieuw meten

Leusden - Controleurs van de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) gaan alle legkippenstallen opmeten.

De meetgegevens worden gebruikt om een landelijk register op te zetten, beheerd door de NCAE, om vandaaruit de Europese Commissie jaarlijks het aantal geregistreerde leghennenplaatsen te kunnen verstrekken.

Op basis van de meting krijgen pluimveehouders een certificaat met daarop het aantal hennen dat in de stal gehouden mag worden.

De belangenbehartigers NOP en NVP hebben vanaf dat de metingen in december 2013 werden aangekondigd, zich ertegen verzet omdat er op geen enkele wijze is aangetoond dat de in het verleden gedane stalmetingen (door het CPE, de voorloper van de NCAE) niet correct zouden zijn. Ondanks de bezwaren hield het ministerie vast aan de voorgenomen stalmetingen. Hiermee zou in het vierde kwartaal 2014 worden getart, maar wegens de vogelgriep is dit uitgesteld.

Deze metingen vinden de komende drie jaar plaats. Half januari heeft de NCAE 445 legpluimveehouders bij wie de metingen dit jaar moeten worden gedaan, een brief gestuurd. De meting wordt uitgevoerd tijdens een onaangekondigde controle, tenzij de pluimveehouder wil dat er tijdens de leegstand wordt gemeten. De kosten van de metingen zijn voor rekening van de NCAE.

Laatste reacties

 • Momfer

  En door wie wordt de NCAE betaald?

 • hans en marry

  de controleur moet de controleur controleren.

 • zon

  ze hebben teveel volk en te weinig werk,dus verzinnen ze werk.

 • Cornelis61

  Wie vergoed de uurkosten van de pluimveehouder ?

 • Wijk1

  Het geld zal inderdaad via 1 of andere manier toch bij de pluimveehouders vandaan komen. Advies: pluimveehouders stel dit zo lang mogelijk uit. Misschien is er over 3 jaar weer een herziening en hoeft het niet meer. En laten we met ons allen dit kenbaar maken bij de vertegenwoordigers uit de pluimveesector.
  De kanttekening is wel: niet meer dieren in de stal dan erin mogen.

 • Broederijbrok

  Beste Wijk1,
  Dit is buiten de vertegenwoordigers om geregeld tussen EZ en NCAE.

 • johanjochems

  Dit pure onzinnige werkverschaffing. Hebben ze te veel mensen bij NCAE dan kunnen ze dat toch anders oplossen.

 • De Toekomst

  Zouden ze niet beter in italy gaan meten

 • De Toekomst

  Zouden ze niet beter in italy gaan meten!!

 • deweerd

  Gaan ze ook in Frankrijk Italy Polen en de rest ook de illegale legbatterijen meten?

 • Momfer

  Nou broederijbrok dan wordt het tijd dat jullie eens een keer met de vuist op tafel slaan!!

 • Wijk1

  Ik weet dat het allemaal geregeld is, maar heb er toch een naar gevoel bij. Tevens wat voegt het toe? Voor IKB en KAT is er een andere instantie die bevoegd is om te bepalen wat de aantallen worden (zal geen namen noemen). Dus wat is de toegevoegde waarde? Ze hebben inderdaad te weinig werk en zijn nu als een speer gelijk de uitloopcontroles gaan uitvoeren nu de kippen weer naar buiten mogen. Dan komt er natuurlijk ook weer wat meer geld binnen.
  We moeten toe naar een vergoeding naar werk-uren voor deze mensen. Nu is het een standaard bedrag en ze zitten hun tijd uit. Het is belangrijk dat wij pluimveehouders dit allemaal aankaarten aan kantoor (niet handig om dit bij een controle te doen, want dan zitten ze echt lang en controleur wordt ook maar gestuurd).
  Net als een administratieve controle die is er in 2014 in gekomen. Wordt 1 hele dag voor uit getrokken. Als je alles op orde hebt en kunt laten zien is het met 2 uur gebeurd. Mensen blijf erbij dan weet je wat iemand doet en geef de administratie niet onbeheerd om zelf naar de stal te gaan.

 • l coumans

  misschien krijgen we later wel legkippen premie van brussel en komen ze meten ter vookomen van fraude!!!

 • Wijk1

  Dat is een positieve instelling I Coumans! Maar de premiekraan is overal wel dichtgegaan.
  Misschien zijn er hier mensen die ervaring hebben met een nieuwe meting? Graag hoor ik wat de resultaten waren.

 • Tuig

  Nieuwe meting levert geen problemen op, als er niks verandert is aan de
  Stal tenminste.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.