Pluimveehouderij

Nieuws 1221 x bekeken 1 reactie

Deense vleeskuikensector levert fors in

Kopenhagen - De Deense kuikenvleesproductie is vorig jaar flink gedaald. Volgens cijfers van landbouwsectorfederatie LF werden 100 miljoen kuikens geslacht tegen ruim 107 miljoen in 2013.

De kuikenvleesproductie leverde ruim 14.000 ton en en zakte daarmee naar 152.000 ton. De productiewaarde af vleeskuikenhouders belandde in het afgelopen jaar op 1,6 miljard kroon ofwel €215 miljoen. In het voorafgaande jaar was de productiewaarde omgerekend €250 miljoen.

In een nieuw rapport van de pluimveesectie van LF wordt de teruglopende trend geweten aan in vergelijking met andere EU-landen scherpere veterinaire regelgeving en de over het algemeen hogere dierenwelzijns- en milieueisen. Laatstgenoemde factor leidt bijvoorbeeld tot een moeizame vergunningsprocedure in het geval van stalcapaciteitsuitbreiding.

In het rapport wordt de situatie van de vleeskuikensector vergeleken met die in Nederland, Duitsland, Polen, Zweden, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. In landen als Nederland, Duitsland en Polen is de sector de afgelopen jaren krachtig gegroeid. De Denen hebben volgens het rapport ook kansen laten liggen bij de export naar derde landen.

Eén reactie

 • jp.bierema

  scherpe veterinaire regelgeving?
  Dat was toch geen probleem daar?
  Uw hoofdredacteur van Pluimveehouderij was er eens te kijken en de Deen draaide zijn hand niet om voor 7, 8 of 9% uitval wist hij ons te vertellen. Pfff
  Denemarken was een voorbeeld voor Nederland. Nu, we horen het nu wat de gevolgen zijn.
  Het verhaal verbaasd me trouwens niks! Als de dieren naar noord Nederland gaan voor de slacht is't niet best gesteld daar.

Of registreer je om te kunnen reageren.