Pluimveehouderij

Nieuws 3338 x bekeken 15 reacties

Coalitie houdt snel debat over eierimport tegen

Den Haag - VVD en PvdA blokkeren een snel debat over de gevolgen van vrijhandelsakkoorden voor de veehouderij en het dierenwelzijn. Woordvoerder Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren kreeg gisteren wel steun voor een debat op langere termijn met de minister van Buitenlandse handel en de staatssecretaris van Economische Zaken.

Aanleiding is een onderzoek van het landbouweconomisch instituut van Wageningen UR (LEI), dat vorige week concludeerde dat de vrijhandel een bedreiging is voor de Europese eiersector. Volgens het onderzoek kunnen niet-EU-landen concurreren op de Europese markt, ondanks de invoertarieven. Daarmee worden producten op de Europese markt toegelaten, die aan andere eisen voldoen dan waar de Europese boer aan moet voldoen.

Thieme kreeg steun van onder andere het CDA, ChristenUnie en GroenLinks voor haar verzoek. Maar VVD'er Helma Lodders en PvdA'er Sjoera Dikkers zagen geen reden voor een snel debat.

Laatste reacties

 • Ferm

  In een ander artikel enige tijd geleden op deze boerderij-site, stond dat, volgens het LEI, het handelsakkoord voor de landbouwsector alleen voordeel zou kunnen opleveren voor de melkveesector, voor de rest van de landbouw niet.
  Ik ben dan wel benieuwd voor welke sector, buiten de landbouw, het dan wel voordeel opleverd, dan weten we gelijke welke en wiens belangen er voorop staan.

 • gerjan slingenbergh

  Dat is de auto industrie v.n.l. uit Duitsland

 • bbuizer

  Het onderwerp is dunkt mij belangrijk genoeg voor een snel debat. Het komt het kabinet en tweedekamerfracties van de de coalitie kennelijk slecht uit. Het kabinet van VVD en PvdA heeft zich immers al onomwonden voorstander verklaard van het vrijhandelsverdrag TTIP en acht de risico's genoeg afgedekt door het heldere onderhandelingsmandaat
  van de Europese Commissie? Zie brief van het kabinaet van 13 januari 2015: http://bit.ly/1wkxeOh
  Ik heb daar minder vertrouwen in. Zie mijn opniestuk van 19 februari: http://bit.ly/1JH5n0q

 • ariefritz

  Schokkend hoe de pluimveehouderij weer de dupe wordt van oneerlijke handel.

 • Jan Veltkamp

  @Ariefritz, niet alleen de pluimveehouderij maar de totale lokale markten. Alles voor de winst van de multinationals die toch al geen belasting betalen. Maar die hebben dan ook de meeste exclusive baantjes te vergeven aan onze ex-politiekers. Ik vind dit ook een vorm van corruptie maar dat zie ik totaal verkeerd. ik weet het.

 • maatje 1904

  18 maart afrekenen???????

 • bbuizer

  'De eieren van mijn kippen eet ik niet...', zegt een boer in Argentinië. 'Nee tegen TAFTA / TTIP' is mijn conclusie na het zien van de beangstigende, waarachtige reportage 'De gen-tech lobby' van Zembla Internationaal vanavond voor de TV.

  De veelvuldig onderscheiden Franse onderzoeksjournalist Paul Moreira volgt het spoor van de bedrijven die handelen in genetisch gemanipuleerde gewassen en de bijbehorende bestrijdingsmiddelen.

  De reportage is ook online te zien: http://t.co/xpLGKFfMGY

 • bankivahoen

  Maartje 1904@ , heb je een voorbeeld wie het wil aanpakken?

 • Fermer

  @bbuizer, de landbouw in Argentinie zorgt voor enorme staatsinkomsten. Heel veel mensen daar profiteren van de welvaartsgroei die dit betekent. Dat dit ook tot veel menselijk leed en een productiebeperking in de toekomst leidt door uitputting van de bodem en resistente onkruiden wordt door de zittende regeringen voor lief genomen dan wel als klein minpuntje weggezet.
  Echter, elk land, ontwikkeld of ontwikkelingsland, democratie of andere staatsvorm, Europees, Amerikaans of Aziatisch, rijk of arm, overal worden de problemen bij zaken die zorgen voor staatsinkomsten onder tafel geschoven en niet benoemd en wordt slechts gewezen op het profijt voor het land. Argentinie is ver weg, maar de gemiddelde Groninger of de gemiddelde Nederlandse agrarier zit in precies hetzelfde schuitje.

 • A1967

  Emmerei, klein foutje in je betoog, 'heel veel mensen profiteren' klopt niet, dat moet zijn 'een kleine groep mensen profiteren'. En tot tegenstelling tot wat de meesten nu nog denken, daar horen de boeren zeker niet bij.

 • Ferm

  Dit artikeltje gaat over de TTIP, het houdt me erg bezig, maar net als de melkcontractualisering in Frankrijk, denk ik dat we hierop ook geen enkele invloed kunnen uitoefenen. De politiek is heel gesloten over deze te sluiten deal en het lijkt erop dat de multinationals bij de politiek op een of andere manier de touwtjes in handen hebben. Ook de ZEMBLA reportage van deze week, 'de gen-tech lobby' laat goed zien welke krachten en machten er aan het werk zijn. Als het toegelaten wordt, wat kun je dan als individuele boer doen? Niet meedoen en hopen dat jou geproduceerde producten nog een afzetmarkt vinden? Stoppen met boeren? Of wel meedoen, want anders doet een ander het wel? Het zijn ook gewetensvragen die nu bij de individuele boer op kunnen gaan spelen. In ieder geval bij ons wel. Nu is Frankrijk erg tegen, dat scheelt voor ons omdat onze visie uitgedragen wordt op hoger niveau. Maar hoe zit het in de rest van de EU? Straks zie ik aankomen dat we weer voor een voldongen feit staan en dan moet je op individueel bedrijfsniveau (aan de keukentafel) besluiten of je hier aan mee gaat doen. In zekere zin doen we dit al door GMO geproduceerde gewassen aan het vee te voeren, in de vorm soja-afval, maar bedenk wel dit het een restproduct is van wat al in voedingsmiddelen is verwerkt voor mens, zoals sojaburgers en olie e.d.. Als we niet oppassen sluipt het er bijna ongemerkt in en dan is een weg terug niet meer mogelijk.

 • Fermer

  A1967, ik denk dat wel heel veel mensen van de welvaartsgroei in een land profiteren. Bijv. Nederland, miljoenen ambtenaren, arbeidsongeschikten, werkelozen, vervroegde uittreders en gepensioneerden, zij allen krijgen toch de mogelijkheid om op z'n minst een normaal leven te lijden. Zou dat zonder het aardgas en de landbouw mogelijk zijn?
  Dat je zegt 'een kleine groep mensen profiteren' snap ik wel, dat zijn hen die legaal van ons mogen stelen en alles bij elkaar graaien en harken wat maar mogelijk is, geen oog voor mens of milieu, waarvoor andere regels zijn bedacht en gemaakt dan voor het gewone volk en die in werkelijkheid aan de touwtjes trekken in bijna alle landen.

 • ariefritz

  bbuizer, na het zien van de reportage van Zembla, overtuigt van de bedreigingen van TAFTA/TTIP. Actie van onze pluimveevoormannen/vrouwen is nu hard nodig!!!

 • marco-vdb

  Ja, we laten ons weer mooi wat in de maag splitsen door de VS. De handel met Rusland is naar de klote (dat was het hoofddoel van de VS met de hele elende in de Oekraine), dus nu lekker vrijhandelen met de VS. De hele europese landbouw kan dus binnenkort het geschiedenisboek in, incl. de melkveehouderij.

 • Castor

  De meeste politici denken alleen maar aan lucratieve commissariaten als ze met pensioen zijn. Toch is de macht van ons als consumenten groter dan we denken. Consequent en systematisch weigeren producten te kopen uit de VS! Als maar genoeg mensen meedoen! De on-line organisatie SumOfUs schrijft petities uit.
  Als maar genoeg mensen tekenen worden politici toch wel een beetje nerveus! Zie: http://action.sumofus.org/a/trade-transparency/?sub=homepage

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.