Pluimveehouderij

Nieuws 14 reacties

40.000 kippen omgekomen bij brand in Veendam

Veendam - Op een pluimveebedrijf aan de Jan Kokweg in Veendam heeft maandagochtend een grote brand gewoed.

Daarbij zijn twee schuren in de as gelegd en 40.000 kippen omgekomen, meldt RTVNoord. De brand brak rond half tien uit in één van de twee loodsen. Bij de brand kwam veel rook vrij. Omdat de rook richting Veendam trekt en er een stevige wind staat, heeft de brandweer een NL-Alert-waarschuwing uitgestuurd. Inwoners van Veendam wordt geadviseerd ramen en deuren te sluiten en ventilatiesystemen uit te zetten. De brandweer vermoedt dat bij de brand ook asbest is vrijgekomen.

Laatste reacties

 • AmMy Consultancy

  Met regelmaat moeten we lezen dat stallen in brand vliegen en er grote aantallen dieren een vreselijke dood sterven. Wanneer wordt de regelgeving aangepast en worden stallen verplicht voorzien van een eenvoudige maar doeltreffende sprenkelinstallatie.

 • boerrick

  Beste AmMy Consultancy.

  Jammer dat je je niet eerst verdiept in de al geldende regels.
  Maar in nieuwe stallen wordt er wel degelijk rekening gehouden met de brandveiligheid, en hierbij de nodige maatregelen getroffen.
  Allemaal ten koste van de boer zelf.

  Gezien het zinnetje mogelijk asbest, zal dit een oude stal zijn.

 • Correurink

  Beste AmMy Consultancy,
  Waar wil je die sprinklerinstallatie dan plaatsen,aangezien vaak in stallen de isolatie het hardst brand en deze zit tegen het dak.
  En hoe wordt de installatie aangedreven als de stroom uitvalt?

 • l coumans

  correurink er is geen geschikte plek in de stal. aandrijven automatisch met een dieselmotor of met een heel groot pers lucht drukvat water tank leeg drukken

 • k.niestijl@wxs.nl

  Even een update; die stallen bevatten geen asbest. en zijn in 1994 gebouwd 1 stal (linker)is in 2006 gerenoveerd en waren voorzien van glaswol als isolatie.En pas electrisch en aangepast naar de laatste voorschriften ( gekeurd voor de verzekering.)
  Mensen je kunt allerlei mogelijke oplosssingen bedenken; een 2 persoons chesna met eenvoudige techniek kan ook neerstorten en de nieuwste airbus a 380 met allerlei veiligheidssystemen ook. elektriciteit/warmte, luchtstroom en brandstof (kippen) zal altijd een dodelijke combinatie zijn als je nu 40 stallen van 1000 hennen hebt of 1 van 40000. dan is die enen met 40000 altijd nog veiliger!

 • bankivahoen

  Wie zegt dat al de branden van de laatste jaren als oorzaak een technisch mankement of kortsluiten als oorzaak hebben gehad ? Worden andere vormen als oorzaak wel goed onderzocht ? Nooit hoor je de oorzaak, wat een les voor anderen zou kunnen zijn !

 • agro1

  bepaalde subversieve, tot in ons gewaardeerde parlement vertegenwoordigde, elementen zijn niet ongelukkig met dergelijke, volgens mij, betreurenswaardige gebeurtenissen. waarmee ik allerminst wil suggereren, dat deze ideologisch gedreven lieden degelijke betreurenswaardige gebeurtenissen ook maar enigszins zouden willen veroorzaken. ja, je moet je woorden voorzichtig kiezen in het huidige tijdsgewricht.

 • november1966

  het zou ook eens een keer fijn zijn dat als men wist hoe de brand is ontstaan dit hier ook vermeld wordt

 • l coumans

  agro 1 nu in boerentaal

 • FarmerNL

  November1966, diverse branden gezien na het blussen, experts kunnen meestal door de grote hitte van de brand achteraf niks meer zeggen over de oorzaak.
  in het beste geval is het gebied in de stal bekend waar de brand ontstaan is.
  Dit is steeds verschillend zover als ik gezien heb.

 • k.niestijl@wxs.nl

  Waarschijnlijk was de verlichting (spaarlampen in ronde bollen)in de voliere boven de roosters de oorzaak van de brand omdat deze het niet deden bij betreden van de stal in de ochtend, het vermoeden bestond dat een relais kapot was in de schakelkast want de automatische zekeringen stonden wel in. Er was geen brandlucht oid geconstateerd bij de normale controle rondes in de ochtend. Inderdaad is de hitte zo hevig geweest dat dit niet te bewijzen valt.
  Ik ben persoonlijk tegen legbatterij maar daar had je wel veel minder branden volgens mij, dus dan moeten we maar weer ombouwen naar legbatterij zijn we meteen weer concurerend met italie, polen, mexico e.n.z.wie doet er mee....

 • agro1

  coumans 9; als ik uw suggestie volg, dan grijpt de censor in... mijn laatste zin in aanmerking genomen, staat er precies wat ik vrees.

 • l coumans

  ja maar als wij ons moeten inhouden met wat we schrijven schrijf dan maar niet

 • zeelander

  Als je goed verzekert bent voor de brand
  Is het voor de boer toch niet zo.n ramp
  Voor de buitenwereld krokodillen tranen huilen
  En tijdens de brand alweer denken aan een nieuwe en nog grotere stal
  Wie het laatst lacht lacht toch het best

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.