Pluimveehouderij

Nieuws 4653 x bekeken 16 reactieslaatste update:31 mrt 2015

260 aanmeldingen vrijstelling huisverkoop eieren

Leusden - Tot half februari hebben 260 legpluimveehouders zich bij de Nederlandse Controle Autoriteit Eieren (NCAE) aangemeld voor de Vrijstellingsregeling verkoop ongesorteerde eieren. Sinds 1 januari moeten pluimveehouders die rechtstreeks, zonder tussenkomst van eierhandel of pakstation, eieren aan eindverbruikers verkopen daarvoor vrijstelling hebben. Die verkoop moet plaatsvinden op het legpluimveebedrijf, op een lokale openbare markt of huis-aan-huis. De pluimveehouder met vrijstelling is vrijgesteld van de sorteerplicht en mag eieren dus ongesorteerd verkopen. De eieren moeten wel gestempeld zijn.

De melding voor de vrijstellingsregeling is nodig om de legbedrijven die aan eindverbruikers verkopen in beeld te krijgen opdat de NCAE daar toezicht op kan houden. Horeca, restaurants en hotels vallen niet onder de definitie eindverbruiker. Pluimveehouders mogen dus geen eieren aan die bedrijven leveren.

Laatste reacties

 • bertes

  dat je als boer niet rechtstreeks aan winkels enz. mag verkopen. onvoorstelbaar.

 • bram23

  Goed gedaan nu weten ze precies hoeveel je er verkoop dus over 2 jaar betalen!!!

 • l coumans

  bertes dat mag je wel maar wel eerst een pakstation erkenning verkrijgen

 • Momfer

  Ja bertes dat is onvoorstelbaar, je moet eerst pakstation worden om een eerlijk product te verkopen. Ik vraag mij af welke pluimveebestuurders ooit zo achterlijk zijn geweest om hier mee akkoord te gaan. Wat een visie hebben die toch gehad.

 • Momfer

  En wat nou als de chefkok van een restaurant bij mij eieren koopt zonder erbij te vertellen dat......! Ik verkoop eieren aan zo'n 300 klanten per week, ik weet niet wat die er mee doen. Mijn naam is haas.

 • H.M. Hubers

  @cookie
  Deze pluimveebestuurder heeft zich fel verzet tegen deze regelgeving. Ik kreeg daarbij echter géén steun van de eierhandel. Ik vind dat we als producent aan iedereen moeten kunnen verkopen. Een kortere en eerlijkere lijn bestaat er niet!

 • MVonk

  Ik heb er nu al spijt van dat ik mij heb aangemeld voor de vrijstelling. Ik ga gewoon door met de huisverkoop zoals we dat nu doen. Laat er maar van komen wat er van komt. Dit soort regelgeving (net als het opmeten van de stal) is pure idiootologie

 • Momfer

  @Hubers, je kan er zonder steun van de eierhandel ook dwars voor gaan liggen. toon een keer dat jullie ruggengraat hebben. wij kunnen zonder de eierhandel maar de eierhandel kan niet zonder ons besef dat een keer.

 • Momfer

  @Hubers, je kan er zonder steun van de eierhandel ook dwars voor gaan liggen. toon een keer dat jullie ruggengraat hebben. wij kunnen zonder de eierhandel maar de eierhandel kan niet zonder ons besef dat een keer.

 • Zents beheer

  We hebben ons nergens voor aangemeld en gaan dat ook niet doen.
  Eenieder die betaald kan bij ons eieren kopen. Alle regel terreur ten spijt.

 • schoenmakers1

  zou deze regel niet alleen kunnen gelden voor de leden van de bond die aan de overlegtafel heeft gezeten, of moeten ook nu weer de ongeorganiseerde bloeden voor de georganiseerde

 • domme boer

  volgend jaar heb je van de n cia een vergunning nodig om in je neus te mogen peuteren !!!

 • trijnie

  Ik koop de eieren direct via de boer, deze heeft een automaat, heel handig. En ik ben hier erg tevreden over omdat deze eieren vers zijn in tegenstelling van wat je bij de supermarkt koopt.
  Een nadeel vind ik de vaak smoeselige doosjes die steeds hergebruikt worden, dat is niet echt hygiënisch.
  verder zijn ze niet gestempeld maar daar heb ik geen moeite mee, daar vertrouw ik op dat het vrije uitloop is.
  Het is jammer dat de overheid in deze toch weer te punctueel zijn.

 • Momfer

  @trijnie. Niet gestempeld, dan zijn het kooi eieren uit de Oekraine,

 • l coumans

  inderdaad cookie huis verkoop ook netjes stempelen kleine moeite

 • Hbouma


  Ik vind het juist erg lastig om te stempelen, we zoeken de eieren voor huisverkoop uit voor het stempelen.

  Ongestempelde eieren uit een automaat, komen gewoon van die boerderij, hoor trijnie, en als je steeds nieuwe doosjes neemt, dat kan wel, maar dat scheelt zo weer 10 cent in de kosten.

  zents, waarom zou je je niet aanmelden? dan mag je een groot deel toch ongestempeld verkopen en niemand hoeft te weten hoeveel dat er zijn.

  Hubers, ik snap wel dat de eierehandel geen steun hieraan geeft, want ze hopen natuurlijk dat er niet zoveel pluimveehouders zijn, die pakstation willen worden.

   

Laad alle reacties (12)

Of registreer je om te kunnen reageren.