Pluimveehouderij

Nieuws 1622 x bekeken 1 reactielaatste update:3 dec 2015

iStep wil uitbreiden met marktinformatie

Het bestuur van iStep wil het eierprijsinformatiesysteem uitbreiden met informatie die de leden-legpluimveehouders meer inzicht geeft in het aantal en de leeftijd van de hennen van de leden en daarmee in het aanbod van eieren.

Leden kunnen die informatie gebruiken bij het bepalen van een goed moment van opzetten van een nieuw koppel, de soort hennen (wit/bruin) en eventueel het houderijsysteem. Dit plan opperde het bestuur dinsdagavond tijdens de ledenvergadering. Leden zal worden gevraagd informatie over hun bedrijf, zoals aantal stallen, aantal hennen, opzetdata, productiewijze (scharrel, vrije uitloop, verrijkte kooi/kolonie, bio) door te geven. Vereniging iStep heeft ongeveer 160 leden met zo'n 11 miljoen hennen.

1.740 transactiemeldingen

Het eierprijsinformatiesysteem is sinds september 2014 operationeel. Sindsdien zijn zo'n 1.740 transactiemeldingen gedaan. Leden van iStep kunnen transacties inbrengen in databank en prijsinformatie opvragen. Dat geeft de legpluimveehouders een sterkere onderhandelingspositie met de eierhandel. Dat dit werkt blijkt onder meer uit de verschillen in plus die pluimveehouders krijgen bovenop de NOP-notering. In het begin van iStep liep het verschil tussen de hoogste en de laatste plus op de NOP-notering op tot 55 cent. De laatste 2 maanden was het ongeveer 30 cent. Dat komt neer op zo'n euro per hen.

Toekomstige aanbod van eieren

De uitbreiding van de informatie aan en uit iStep, moet de leden naast een sterkere onderhandelingspositie, ook meer inzicht bieden in het toekomstige aanbod van eieren. Want zonder marktinformatie zegt een prijs nog niet alles, aldus bestuurslid Peter van Agt, die de uitbreiding dinsdagavond in Wijchen inleidde.

De extra informatie vanuit iStep maakt deelname eraan nog aantrekkelijker. Het iStep-bestuur verwacht het komend half jaar te groeien naar 200 leden – het bij de opzet beoogde aantal – met ongeveer 15 miljoen hennen.

Eén reactie

  • mr X

    Welk wonder moeten we van dit initiatief verwachten?

Of registreer je om te kunnen reageren.