Pluimveehouderij

Nieuws 4245 x bekeken

Pluimveeorganisaties hameren op belang hygiëne

Pluimveeorganisaties hameren op het belang van hygiëne, nu op verschillende plekken in Europa vogelgriepvirussen opduiken. Pluimveekoepel Avined noemt de ontwikkelingen in Frankrijk zeer verontrustend.

"De situatie lijkt absoluut nog niet onder controle", zo meldt Avined in een nieuwsbrief, nadat woensdag bekend werd dat het aantal HPAI-uitbraken in Frankrijk is verdubbeld van 15 naar 30. Bovendien is er een vierde type H5-virus aangetroffen: H5N3 in een laagpathogene variant. Ook de Duitse deelstaat Nedersaksen, dichter bij huis, maakte donderdag een nieuw geval van vogelgriep bekend. Bij een wilde vogel is laagpathogene H5N1 aangetroffen.

Standaardprocedure van kracht

In Nederland worden op dit moment geen extra maatregelen genomen. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken meldt dat de standaardprocedure van kracht is, zoals deze geldt bij een uitbraak van vogelgriep in het buitenland. Voor transporten geldt een dubbele reiniging en ontsmetting. Dit wordt geregistreerd en gecontroleerd. Daarnaast heeft EZ via de sectoren gevraagd om het belang van goede hygiëne nog extra onder de aandacht te brengen.

Wachten op deskundigenadvies

De pluimveesector heeft via Avined het ministerie verzocht om een advies van de deskundigengroep Dierziekten, naar aanleiding van de situatie in Frankrijk. Begin volgende week wordt de risicoanalyse van de deskundigengroep verwacht, zo zegt Alex Spieker, beleidsmedewerker diergezondheid bij Avined. "Vooruitlopend daarop zou het goed zijn als alle boeren een tandje harder lopen op gebied van hygiëne", zo benadrukt Spieker. Of er generieke maatregelen nodig zijn hangt volgens hem op dit moment af van zowel de resultaten van de risicoanalyse, als van hoe de situatie in Duitsland zich ontwikkelt.

Lees alle berichten over vogelgriep op Boerderij.nl en bekijk de stand van zaken rondom vogelgriep in Frankrijk.

Serieus naar hygiënescan kijken

"We weten niet wat ons boven het hoofd hangt", zo zegt Eric Hubers, voorzitter van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. Zeker gezien de laatste berichten uit Nedersaksen, is hij bezorgd. Hubers roept pluimveehouders op heel serieus naar de dit jaar ontwikkelde hygiënescan te kijken en te zien waar winst te behalen valt op het bedrijf. "Je leest op social media reacties over 'snel ophokken' en persoonlijk denk ik dat je dat in deze periode van het jaar sowieso beter kan doen, maar dat krijgen we er bij de politiek niet in." De LTO/NOP-voorman uit zijn zorgen over de verschillende varianten die in Frankrijk rondwaren. "Als die vermengen en er een variant ontstaat die heel erg besmettelijk is, krijg je een uitslaande brand."

Essentiële aandachtspunten om vogelgriep te voorkomen

Pluimveeorganisatie Avined wijst pluimveehouders op een aantal essentiële aandachtspunten om vogelgriep op het bedrijf te voorkomen. Die zijn gericht op drie onderdelen: het beperken van bronnen van het vogelgriepvirus, het beperken van versleping naar en over het erf en het beperken van insleep in de stal. Bekijk de aandachtspunten hieronder.

Beperk de bronnen van vogelgriepvirus

  • Beperk de aanwezigheid van wilde (water)vogels, zangvogels en duiven rondom het bedrijf.
  • Beperk aantrekkelijke plekken zoals slootjes, bomenrijen en begroeiing vlak bij de stal.
  • Verhard de oppervlakte rondom de gehele stal (niet alleen de erfzijde).

Beperk versleping van virus naar en over het erf

  • Beschouw uw erf als vuil terrein. Uw erf kan besmettelijk materiaal bevatten (afkomstig van wilde vogels, ongedierte, autoverkeer).
  • Laat auto's alleen noodzakelijkerwijs toe op uw erf en pas na het ontsmetten van wielen en wielkasten. Pas laten vertrekken nadat de wielkasten en wielen wederom zijn gereinigd en ontsmet, met middelen die tegen virussen zoals AI werken.
  • Zorg voor effectieve ongediertebestrijding. Schakel een erkend bedrijf in, maak stallen daadwerkelijk vrij, verwijder uitwerpselen zodanig dat deze niet in contact komt met pluimvee. Wees kritisch op kieren, spleten, mestbanden en eierbanden.
  • Controleer dagelijks effectieve regenwaterafvoer.

Beperk insleep van virus in de stal

  • Plaats ontsmettingsbakken met schoon water en ontsmettingsmiddel, werkzaam tegen virussen zoals AI, voor de ingang van de stallen. Ververs de inhoud dagelijks. Ook bij de ingang die de pluimveehouder zelf gebruikt.
  • Gebruik bij het betreden van de stalruimte altijd staleigen schoeisel en overall. Altijd omkleden.
  • Afschermen van ventilatieopeningen voor toegang van (mest van) wilde vogels.

Of registreer je om te kunnen reageren.