Pluimveehouderij

Nieuws

'Ontwikkeling vogelgriep Frankrijk nog nooit gezien'

''We hebben nog nooit eerder ergens in de wereld gezien dat vogelgriep zich zo snel verspreidt en dat er ook nog eens sprake is van drie varianten tegelijkertijd.'' Dat zegt Bernard Vallat, directeur van de wereldorganisatie voor diergeneeskunde OIE, over de zich snel uitbreidende epidemie van vogelgriep in het zuiden van Frankrijk.

Tegelijk gaat Vallat ervan uit dat de ziekte net zo snel tot staan zal komen als ze zich nu verspreidt.

13 gevallen vogelgriep

Frankrijk telt inmiddels 13 gevallen, meestal op bedrijven met eenden of ganzen in het zuid-westen van het land. De ziekte heeft zich inmiddels verspreid van nabij de Spaanse grens tot Limoges.

3 varianten

De autoriteiten hebben tot nu toe drie varianten vastgesteld: H5N1, H5N2 en H5N9. Volgens Vallat is het mogelijk dat een laagpathogene variant die onopgemerkt bleef zich heeft ontwikkeld tot een hoogpathogene variant. Een andere mogelijkheid is dat 'twee virussen hun genen hebben uitgewisseld'.

Franse pluimveeproducten in de ban

Inmiddels hebben 15 landen de invoer van pluimvee of daarvan afkomstige producten uit Frankrijk aan banden gelegd. In een aantal landen geldt een volledig invoerverbod, terwijl met name Saoedi-Arabië, de grootste importeur van Franse kip buiten de EU, tot nu toe alleen broedeieren en eendagskuikens uit Frankrijk weert.

Of registreer je om te kunnen reageren.