Pluimveehouderij

Nieuws

Nederland bij koplopers alternatieve huisvesting

Nederland behoort tot de koplopers wat betreft alternatieve huisvestingssystemen voor leghennen. In 2014 werd 84% van de Nederlandse leghennen in een systeem anders dan de verrijkte kooi gehouden.

Dat is ruim twee keer het gemiddelde van de Europese Unie, dat op 41% ligt. Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie.

Duitsland scoort hoger dan Nederland

Van de zes landen waar de meeste leghennen worden gehouden, scoort alleen Duitsland hoger dan Nederland. Daar wordt 89% van de hennen in een alternatief systeem gehouden, oftewel in een scharrel-, vrije uitloop- of biologische stal. De andere vier (Italië, Frankrijk, Spanje en Polen) scoren allemaal onder het Europese gemiddelde. Gezamenlijk zijn deze zes landen goed voor 75% van de hennen in de Europese Unie.

Luxemburg aan kop

Koploper is Luxemburg, waar geen hennen in een kooisysteem worden gehouden. Kanttekening daarbij is dat er überhaupt amper een legsector is in dit land; in totaal worden er ruim 100.000 leghennen gehouden. Andere landen waarbij een flink percentage dieren in een alternatief systeem wordt gehouden zijn Oostenrijk (98%), Zweden (79%) en Roemenië (73%). Onderaan bungelen Litouwen (3,7%), Spanje (6,8%) en Portugal (9,7%).

Of registreer je om te kunnen reageren.