Pluimveehouderij

Nieuws 3127 x bekeken

Meer gevallen vogelgriep in Frankrijk

In het kader van het surveillance-programma na de ontdekking van hoogpathogene vogelgriep H5N1 op een hobby-boerderij in de Dordogne zijn nog twee besmettingen geconstateerd.

Het gaat om een besmetting bij een eendenfokkerij in Saint-Paul-la Roche en bij een ganzenfokker in Domme. Beide gevallen liggen op tientallen kilometers van de eerste besmetting in Biras en ook op meer dan 100 kilometer van elkaar.

Dieren op besmette bedrijven geruimd

De besmettingen zijn vastgesteld nadat bij de dieren een verhoogde concentratie antistoffen was geconstateerd. ''Dat leidt tot de conclusie dat ze in aanraking zijn geweest met de ziekte'', aldus het ministerie van landbouw. Alle dieren op beide bedrijven zijn of worden geruimd terwijl voor de hele regio een verscherping van de al geldende maatregelen is afgekondigd. De diergeneeskundige dienst Anses moet nog vaststellen of het ook bij deze nieuwe gevallen om de hoog-pathogene serotype H5N1 gaat.

Landen leggen import Frans pluimveevlees stil

Het ministerie zal de pluimveesector op alle mogelijke manieren steunen, vooral ook waar het de export betreft, aldus landbouwminister Stéphane le Foll. Na de eerste ontdekking hebben verschillende landen, waaronder Japan en Zuid-Korea, een verbod op de invoer van pluimveevlees uit Frankrijk afgekondigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.