Pluimveehouderij

Nieuws 2950 x bekeken 2 reacties

Meer controle op houden pluimvee met varkensrechten

Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) gaan extra letten op het houden van pluimvee op varkensrechten bij controles op naleving van pluimveerechten.

Hiervoor heeft de NVWA komend jaar 'bijzondere aandacht' omdat dit niet is toegestaan, aldus een NVWA-woordvoerder.

Risicogerichte controle

Aanleiding hiervoor zijn verhalen die de dienst ten ore zijn gekomen over pluimveehouders die varkensrechten kopen, en daarop pluimvee houden. De NVWA zegt bedrijven risicogericht te controleren. Dat wil zeggen dat controles op naleving van het aantal pluimveerechten waarover een bedrijf beschikt worden uitgevoerd bij bedrijven waarvan vermoed wordt dat er wat aan de hand is. Het gaat om bedrijven die eruit springen op basis van eigen onderzoek en analyses van de autoriteit, of door signalen uit het veld. Daarnaast krijgt de NVWA signalen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl), wanneer de basisgegevens aanleiding geven tot nadere inspectie.

Registratie vergelijken

Voor het aantal dierrechten waarover een bedrijf beschikt, wordt gebruik gemaakt van de registratie bij RVO.nl, waaraan transacties van rechten worden doorgegeven. Die worden naast de werkelijk gehouden dieraantallen over een jaar gelegd, gebaseerd op de verplichte veeregistratie via veesaldokaarten. Wanneer deze niet corresponderen, kunnen de gevolgen - afhankelijk van de ernst van de overtreding - variëren van een waarschuwing tot een gang naar de rechter.

Meer controle

Uit cijfers van de NVWA blijkt dat er sinds 2012 ieder jaar meer inspecties zijn uitgevoerd, specifiek gericht op pluimveerechten, en dat daarbij meer overtredingen geconstateerd worden. De NVWA-woordvoerder waarschuwt dat deze cijfers niets zeggen over de naleving van rechten door pluimveehouders, omdat de controles risicogericht zijn.

Laatste reacties

  • kuiken007

    in 75% van de gevallen iets aan de hand, is nie best!!!

  • kiepeboer

    zo zie je maar, dat het heel moeilijk is om alles precies in orde te hebben. Ondanks alle goodwill die pluimveehouders hebben.

Of registreer je om te kunnen reageren.