Pluimveehouderij

Nieuws 1882 x bekeken laatste update:11 dec 2015

Kalkoenen genieten van kerstconcert

De kalkoenen van pluimveehouder René Arts werden woensdag verrast met een kerstconcert van muzikante Rineke de Wit. Het experiment lijkt geslaagd, aldus Arts. "Bij bepaalde, vooral lage, tonen werden de kalkoenen rustiger."

De kalkoenhouder, die 17.000 kalkoenenhanen houdt in het Limburgse Ysselsteyn, kwam op het idee voor het kerstconcert nadat hij eerder dit jaar een filmpje zag van een optreden tussen de koeien. Daarvan is bekend dat zij bij minder stress, meer melk geven. Met het experiment wilde hij kijken hoe kalkoenen reageren. "Als kalkoenen minder stress hebben, is dat altijd goed", zo zegt hij. "Dan krijg je gezondere dieren."

Kalkoen onder voetlicht

Met de ludieke actie wil Arts, die naast zijn kalkoenbedrijf werkzaam is bij kalkoenafzetcoöperatie BAV (Bevordering Afzet Vleeskalkoen), tevens de kalkoen onder het voetlicht brengen voor de feestdagen. "We zijn al vier, vijf jaar bezig de kalkoen in Nederland meer in the picture te krijgen, en de kalkoenconsumptie omhoog te krijgen." Arts verwijzend naar Duitsland, waar de kalkoenconsumptie aanzienlijk hoger ligt.

Waar Nederlanders circa 1 kilo kalkoenvlees per jaar nuttigen, is dat bij de oosterburen zo'n 6 kilo. Nederlandse kalkoenhouders hebben in 1997 de BAV opgericht om hun belangen te behartigen, aangezien ze voor de afname van hun dieren volledig aangewezen zijn op Duitse kalkoenslachterijen.

Muzikante Rineke de Wit, zelf uit een agrarisch nest, speelt de gitaar en hobo in de uitloop van het kalkoenbedrijf van Arts. Video: Reformatorisch Dagblad

Of registreer je om te kunnen reageren.