Pluimveehouderij

Nieuws 2700 x bekeken

Frankrijk verscherpt maatregelen vogelgriep

Frankrijk heeft de maatregelen tegen vogelgriep verscherpt nu er na een eerste vondst bij een hobbyboer nog twee gevallen zijn ontdekt.

Het ministerie van landbouw heeft de export van levend pluimvee en eieren uit de Dordogne, waar de vogelgriep zich voordoet, verboden.

Strikte transportbeperkingen

Daarnaast gelden strikte beperkingen voor het transport van pluimvee, eieren en ook vlees van die dieren naar andere delen van Frankrijk. Voor elke lading is van te voren vergunning nodig van de préfet, de regionaal vertegenwoordiger van de landelijke overheid, die op zijn beurt eerst advies moet vragen aan de diergeneeskundige dienst.

H5N1 en H5N2

Het ministerie heeft inmiddels bevestigd dat het op een eendenbedrijf gaat om serotype H5N2. Voor het derde besmette bedrijf is de variant nog steeds niet vastgesteld. Bij het eerste geval, een hobbyboer in Biras, gaat het om hoogpathogene H5N1.

Acht landen 'sluiten grenzen'

Inmiddels hebben al zeker acht landen de invoer van pluimvee en daarvan gemaakte producten uit heel Frankrijk verboden. Dat geldt voor China, Zuid-Korea, Japan, Thailand, Egypte, Algerije, Marokko en Tunesië. "Helaas reageren sommige landen eerst door hun grenzen te sluiten en daarna pas te praten", aldus een hoge ambtenaar van het ministerie van landbouw. Hij voegt eraan toe dat Saoedi-Arabië, een van de grootste afnemers van diepvrieskip uit Frankrijk, nog geen besluit heeft genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.