Pluimveehouderij

Nieuws 3394 x bekeken

Frankrijk verscherpt aanpak vogelgriep

Frankrijk heeft in een groot gebied in het zuidwesten van het land strikte maatregelen ingevoerd voor de pluimveehouderij, in een poging de uitbraak van vogelgriep onder controle te krijgen. Het aantal besmette bedrijven was eind vorige week opgelopen tot 42.

Het Franse ministerie voor landbouw heeft nu de hele getroffen streek en enkele aangrenzende regio's tot 'sanitaire veiligheidszone' verklaard. Binnen dat gebied is het transport van de betrokken dieren verboden of in ieder geval sterk aan banden gelegd. Ook is vervoer van levend pluimvee of broedeieren naar andere delen van Frankrijk verboden.

Alle gebouwen reinigen en desinfecteren

Alle bedrijven met pluimvee of gevogelte moeten hun gebouwen reinigen en desinfecteren. De toegang tot de bedrijven, zowel voor personen als voor transportmiddelen, moet tot het uiterste worden beperkt, waarbij ieder voertuig of persoon die toch binnenkomt gedesinfecteerd dient te worden. "We willen op deze manier proberen de vogelgriep in dit hele gebied uit te roeien. Deze maatregelen gaan verder dan wat de EU voorschrijft bij een uitbraak van vogelgriep", benadrukt het ministerie.

Zesde Franse departement getroffen door vogelgriep

Uit het laatste overzicht blijkt dat een zesde departement is getroffen, Hautes Pyrénees (rond de stad Lourdes), dat langs de zuidkant grenst aan Spanje. Nadat de eerste besmetting op 24 november was ontdekt in de Dordogne, heeft de epidemie zich uitgebreid naar Les Landes, Haute-Vienne, Gers en Pyrénées-Atlantantiques.

Inmiddels ruim 100.000 dieren geruimd

Een belangrijk deel van de nieuwe gevallen van de afgelopen week is geconstateerd tijdens de verplichte controle op eenden, kippen en ander pluimvee voor transport naar het slachthuis. Inmiddels zijn alles bij elkaar meer dan 100.000 dieren geruimd.

Van Dam: waakzaamheid in Nederland blijft nodig

Uit onderzoek van inspectiedienst NVWA blijkt dat er recent geen pluimvee naar Nederland is vervoerd uit met vogelgriep besmet gebied in Frankrijk. Dat schrijft staatssecretaris Martijn van Dam (Economische Zaken) in een brief aan de Tweede Kamer. Van Dam meldt dat de uitbraken in Frankrijk momenteel geen directe dreiging vormen voor Nederland. Desondanks blijft waakzaamheid nodig, laat hij weten. Pluimveewagens die in Frankrijk zijn geweest, moeten bij aankomst in Nederland worden gereinigd en ontsmet. Dat is wettelijk verplicht.

Of registreer je om te kunnen reageren.