Pluimveehouderij

Nieuws

Frankrijk ontdekt meer vogelgriep

Het aantal gevallen van hoogpathogene vogelgriep is in Frankrijk opgelopen tot 10. Een van de nieuwe besmettingen is op een eendenbedrijf in de buurt van Limoges, een stuk noordelijker dan de eerdere gevallen.

In de Dordogne, waar de vogelgriep op 24 november voor het eerst werd ontdekt op een hobbyboerderij, zijn inmiddels nog 3 besmette bedrijven ontdekt. Dat gebeurde vooral dankzij de intensieve surveillance in de beschermingszone, aldus het ministerie van landbouw.

Eenden en ganzen voor productie foie gras

In Les Landes, dat tegen de Spaanse grens aan ligt, zijn nu 3 besmette bedrijven bekend, terwijl het 10de geval zich voordoet in een dorp in de Haute-Vienne ten oosten van Limoges. Op alle besmette bedrijven worden eenden of ganzen gehouden voor de productie van foie gras, terwijl enkele boerderijen ook parelhoenders of kippen hebben.

Raadsel

Bij de meeste besmettingen is vastgesteld dat het om serotype H5N1 of H5N2 gaat. Een aantal gevallen stelt de diergeneeskundige dienst echter voor een raadsel. De dieren daar testen wel positief op vogelgriep, maar van de daarmee normaal gepaard gaande hoge sterftegraad is geen sprake.

''Bij vogelgriep verwacht je dat een groot aantal dieren sterven maar dat is niet het geval. Dat stelt ons voor een wetenschappelijke puzzel'', aldus een woordvoerder van de regionale dienst voor diergeneeskunde.

Of registreer je om te kunnen reageren.