Pluimveehouderij

Nieuws

EU voert minder pluimveevlees uit

De export van pluimveevlees uit de Europese Unie is teruggelopen in het derde kwartaal van 2015. Van januari tot september 2015 werd 1.086.557 ton pluimveevlees geëxporteerd naar derde landen, 2,1% minder dan in diezelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit cijfers van de Europese Commissie. In de eerste helft van 2015 was het exportvolume nog gelijk aan dat van 2014, ondanks het wegvallen van de Russische markt, die in 2014 goed was voor 4,5% van de totale pluimveevleesexport. De export naar Benin, na Zuid-Afrika de belangrijkste bestemming voor Europees pluimveevlees, liep vanaf deze zomer echter terug. Van januari tot en met september 2015 ging er 113.605 ton pluimveevlees vanuit EU-lidstaten naar Benin, 8% minder dan in dezelfde periode in 2014.

Concurrentie van Thailand en Brazilië

Ook Hongkong viel als exportbestemming tegen in de eerste negen maanden. De export lag met 67.067 ton 34% onder het niveau van vorig jaar. Volgens het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA is dit vooral te wijten aan concurrentie op de wereldwijde pluimveevleesmarkt, vanuit landen als Thailand en Brazilië. Daarnaast importeert China zelf meer pluimveevlees uit de Europese Unie.

Meer pluimveevlees naar Saoedi-Arabië

Landen die wel meer pluimveevlees uit de EU afnamen, zijn Saoedi-Arabië, de Filipijnen, Oekraïne en Ghana. Saoedi-Arabië, de derde afnemer van Europees pluimveevlees, was in de eerste 3 kwartalen goed voor 104.387 ton pluimveevlees, 12% meer dan in de eerste drie kwartalen van 2014.

De export naar de Filipijnen kreeg een boost (+73%) dankzij de gretige afname van seperatorvlees, en bedroeg in totaal 69.713 ton. De EU exporteerde daarnaast 58.477 ton pluimveevlees naar Oekraïne, een stijging van 20%, en 53.918 ton naar Ghana, een stijging van 22%.

Weggevallen export naar Rusland

In 2014 wist de Europese Unie nog een groei te realiseren van 5% op de totale pluimveevleesexport. Het wegvallen van Rusland en het terugvallen van de export naar West-Afrika is daarmee voelbaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.