Pluimveehouderij

Nieuws 1777 x bekeken

EPS kost pluimveesector jaarlijks €3,7 miljoen

Het E. coli peritonitis syndroom (EPS) veroorzaakt jaarlijks voor €3,7 miljoen aan schade in de Nederlandse pluimveehouderij. Dat heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren berekend.

Het grootste deel van die schade komt voor rekening van de vermeerderingsbedrijven voor de vleessector: €3,3 miljoen. De overige €400.000 aan schade is voor de leghennenhouderij. EPS wordt alleen waargenomen bij leggende hennen, waarbij reproductiehennen gevoeliger lijken, zo meldt de GD. Volgens de dienst is een derde van de Nederlandse vleesvermeerderingsbedrijven besmet met EPS, tegenover 7 procent van de legbedrijven.

Investeren in preventie en bestrijding

De schade wordt veroorzaakt door toenemende sterfte, verminderde eiproductie, een afname van de slachtopbrengst, toegenomen destructiekosten en behandelingskosten. In de onderzochte referentiekoppels liep de sterfte uiteen van 2 tot bijna 6 keer de norm. Volgens de GD rechtvaardigt de jaarlijks terugkerende schadepost het investeren in preventie en bestrijding van EPS.

Naast de schade per sector werd ook de schade per diersoort en huisvestingssysteem berekend. Voor hennen in kooihuisvesting werd deze becijferd op €0,28 per opgehokte hen, voor ouderdieren kan deze variëren van €1,87 (vleeskuikenouderdieren) tot €9,75 (grootouderdieren voor de legsector) per opgehokte hen.

Of registreer je om te kunnen reageren.