Pluimveehouderij

Nieuws 2439 x bekeken 1 reactie

NVP verwacht lagere prijs vleeskuikens

Hoewel de Basiscontractprijs van vleeskuikens in enkele weken met 5 cent is gedaald, verwacht de Sector Advies Commissie Vlees van de pluimeehoudersvakbond NVP een verdere daling van de kuikenprijs.

Als reden voor de dalende kuikenprijs wordt genoemd dat het wildseizoen is aangebroken, wat dalende verkoop van kip en daarmee van de kuikenprijs tot gevolg heeft. De NVP vraagt zich af of dit zo is.

'Correctiemoment'

De bond constateert dat de slachterijhaken bijna niet vol zijn te krijgen en dat afzet en vraag naar pluimveevlees goed zijn. De NVP spreekt van een 'correctiemoment van de Basiscontractprijs', waar bovenop de betaalde toeslagen de afgelopen maanden hoog waren opgelopen.

'Slachterij stuurt opbrengstprijs pluimveehouder'

"Het (b)lijkt dat de kuikenprijs wordt gestuurd aan de hand van de opbrengsten van de vleeskuikenhouder. Als de voerwinsten te groot worden, gaat de kuikenprijs naar beneden. Slachterijen maken elke maand overzichten van voerwinsten en inlegcijfers/opzetgegevens van broederijen, waarop zij hun prijsstelling bepalen. Op deze manier wordt de opbrengstprijs voor de pluimveehouders gestuurd door de slachterijen, waardoor de Basiscontractprijs niet veel met vraag en aanbod te maken lijkt te hebben'', schrijft de vakbond in zijn nieuwsbrief.

Daarnaast schakelen veel bedrijven over naar een marktconcept met traag groeiende rassen.

Lees ook de marktanalyse over vleeskuikens op Boerderij.nl: 
Vleeskuikenprijs blijft onder druk staan

Eén reactie

  • HesselBouma

    Zou het wel willen onderschrijven, maar kan het niet. Hiervoor zijn geen harde bewijzen aan te dragen. Overigens ben ik niet pessimistisch over de opbrengst prijs. De kuikens lopen weer goed weg. dat ondersteund de prijs. De komende maanden zullen er weer minder kuikens aan de band komen, door de nieuwe langzaam groeiende kuikens.

Of registreer je om te kunnen reageren.