Pluimveehouderij

Nieuws 3424 x bekeken

Herman Wijffels innovatieprijs voor One2Born

Utrecht – Pluimveebedrijf One2Born heeft de Herman Wijffels Innovatieprijs 2015 gewonnen in de categorie Food & Agri. De publieksprijs ging naar de Van Asten Group.

One2Born hanteert een systeem waarbij de vleeskuikens in de stal worden uitgebroed. Van Asten Group ontwikkelde een systeem waarbij varkensvoer wordt gefermenteerd.

Geen stress, sterker kuiken

One2Born krijgt naast de eer een geldprijs van €30.000. Binnen het One2Born-systeem met 'nabroedhouders' blijven de kuikens na de uitkomst in de stal. Geen transport meer en voor de dieren is direct water en voer beschikbaar in een verwarmde stal. Geen stress, minder antibioticagebruik en een sterker kuiken is volgens de onderneming het resultaat.

Ketenbrede impact

De jury oordeelt dat sprake is van 'een baanbrekende innovatie die een wereldwijde ketenbrede impact in de pluimvee-industrie tot gevolg kan hebben'. Het systeem, waarbij wordt gewerkt met dozen, is goed voor het dier en is door zijn eenvoud snel op de markt te brengen. One2Born is een bedrijf zo'n 15 kilometer ten noordoosten van Eindhoven.

'Yakult voor varkens'

Van Asten Group ontwikkelde een systeem dat samengevat wordt als 'Yakult voor varkens'. Door varkensvoer te fermenteren kan het varken het voer volgens de ondernemers beter verteren en worden de darmen van de varkens gezonder. Het systeem levert minder voerverbruik op en dus minder mest, minder medicijnen en een varken met een echte roze kleur, aldus het bedrijf.

De publieksprijs levert het bedrijf uit het alweer vlakbij Eindhoven gelegen Sterksel €5.000 op.

Of registreer je om te kunnen reageren.