Pluimveehouderij

Nieuws 3841 x bekeken

'Herbevolken bedrijven Iowa kost heel 2016'

Het herbevolken van de pluimveebedrijven in de Amerikaanse staat Iowa zal nog zeker heel 2016 duren.

Die verwachting sprak de voorzitter van de Iowa Poultry Association, Randy Olson, uit op de locale radiozender Kiow Radio.

Beschikbare jonge hennen

Hoewel er vooruitgang wordt geboekt en bedrijven gestart zijn met het opnieuw opzetten van dieren, zegt Olson geluiden te horen dat het zeker nog heel 2016 en zelfs het begin 2017 zal kosten voordat alle vanwege hoogpathogene vogelgriep geruimde bedrijven in de staat volledig herbevolkt zijn. Wanneer dit precies zal zijn, hangt af van de beschikbare jonge hennen en eendagskuikens.

Alle pluimveebedrijven Iowa vrijgegeven

Olson reageerde op het nieuws dat alle 72 commerciële pluimveebedrijven in de Amerikaanse staat Iowa die dit voorjaar besmet raakten met hoogpathogene vogelgriep deze zijn vrijgegeven. Het ministerie van landbouw van Iowa maakte dat bekend. Ook het laatst besmette bedrijf mag vanaf deze week weer nieuwe dieren opzetten. Vijf kleine 'backyard'-dierhouderijen blijven in ieder geval nog een maand in quarantaine.

Iowa zwaar getroffen door vogelgriep

Iowa werd zwaar getroffen door de hoogpathogene vogelgriepuitbraak. De staat is normaliter de grootste eierproducent binnen de Verenigde Staten, maar raakte dit voorjaar in één klap de helft van de leghennenstapel kwijt. Ruim 30 miljoen hennen moesten geruimd worden.

Vanaf januari geen vraag meer vanuit VS naar eieren EU

De Nederlandse Vakbond Pluimveehouders waarschuwde eerder deze week dat 2016 een moeilijk jaar voor Nederlandse legpluimveehouders wordt. Zowel vanwege de stijgende eierproductie in de EU, als omdat er vanuit de Verenigde Staten vanaf januari geen vraag meer zal zijn naar Europese eieren volgens de vakbond. De afgelopen maanden importeerde de VS eieren uit onder andere Europa om het tekort voor de verwerkende industrie op te vangen.

Of registreer je om te kunnen reageren.