Pluimveehouderij

Nieuws 2521 x bekeken laatste update:1 dec 2015

Vleeskuiken kan schraler voer hebben

Hannover - Vleeskuikens groeien net zo hard op gangbaar voer en zijn bovendien gezonder. Dat blijkt uit een proef van de Landwirtschaftskammer Nedersaksen.

In een proef zijn 138.000 Ross-308 vleeskuikens verdeeld over vier gangbare stallen. In twee stallen kregen de kippen gangbaar voer, in de andere twee stallen voer met een lager energie- en ruw eiwitgehalte.

Vergelijkbare resultaten

De technische resultaten van de vleeskuikens op het schrale voer zijn vergelijkbaar met de kuikens op het gangbare, energie- en eiwitrijkere voer. Het levend-gewicht op 41 dagen van de kippen op schraal voer bedroeg 2.446 gram. De kuikens die gangbaar voer kregen wogen gemiddeld 2.439 gram. De voederconversie van de kuikens op het schrale voer ligt 0.02 hoger, maar de voerkosten liggen een cent per kilo levend-gewicht lager, omdat het voer goedkoper is. Ook de slachtkwaliteit van de beide groepen is nagenoeg gelijk. De belangrijke deelstukken, zoals de borst, zijn even goed ontwikkeld.

Voetzoolleasiescore

Het afmestvoer van de kuikens die schraler zijn gevoerd bevat een half procent minder ruw eiwit, 1,2 procent minder vet en iets lagere energiewaarde. De kuikens op langzaam-groeivoer zijn vitaler, volgens de onderzoekers. Bij de slacht bedroeg hun voetzoollaesiesscore 20. De conventioneel gevoerde kuikens hadden een voetzoollaesiesscore van 27.

Of registreer je om te kunnen reageren.