Pluimveehouderij

Nieuws 2338 x bekeken 2 reacties

Uitloop blijft eis Beter Leven-keurmerk

Den Haag – Een uitloop aan de stal blijft een vereiste om vleeskuikens voor het Beter Leven-keurmerk te houden. Dat meldt de Dierenbescherming, initiatiefnemer van het keurmerk, donderdag tijdens een bijeenkomst met deelnemende bedrijven.

Frank Dales, directeur van de Dierenbescherming, zei in mei dat de Dierenbescherming de komende maanden de voorwaarden voor één ster ging heroverwegen.

"Daarbij was de voorwaarde dat er 100 procent consensus moest zijn onder de betrokken stakeholders, zoals slachterijen en supermarkten," legt Marijke de Jong, beleidsmedewerker bij de Dierenbescherming, uit. Die bleek er niet te zijn. De Jong: "Het concept is zo ingebed in de markt, waarom zou je het nu nog veranderen."

Opwaarderen twee sterren overwogen

Eerder werd voorgesteld dat het sterrensysteem mogelijk uitgebreid zou kunnen worden, waarbij de bedrijven die nu voldoen aan de eisen voor één ster dan zouden worden opgewaardeerd tot twee sterren. "Het opwaarderen naar twee sterren is overwogen," aldus de Jong. "Maar daar benadeel je pluimveehouders mee die al geïnvesteerd hebben voor één ster."

Daarnaast noemt ze de vierkantsverwaarding van het product als hindernis, omdat het twee sterren-concept momenteel minder bij verwerkte producten wordt gebruikt. Voor pluimvee en varkens wordt wel verkennend gekeken naar de mogelijkheden om ook milieucriteria op te nemen binnen de voorwaarden voor het keurmerk.

Uitloop voor vleeskuikenhouders struikelblok

Vanuit de sector kwam het pleidooi om de regels voor één ster binnen het Beter Leven-keurmerk te wijzigen, en de overdekte uitloop als er voorwaarde eruit te halen. Dit is voor vleeskuikenshouders vaak een struikelblok om over te gaan naar productie voor het keurmerk, zowel vanwege de forse investering als vanwege praktische bezwaren als ruimtegebrek voor de uitloop en stroeve vergunningverlening.

LTO/NOP bespreekt uitloopeis

Jan Verhoijsen, voorzitter van de kring vleeskuikenhouders van LTO/NOP, noemt de mededeling van de Dierenbescherming 'voorbarig', omdat de kring eind oktober een overleg op de planning heeft staan met de Dierenbescherming om de uitloopeis te bespreken. LTO/NOP wil dat de uitloopeis als voorwaarde voor één ster komt te vervallen.

"Buitenloop brengt risico's," aldus Verhoijsen, doelend op overtrekkende vogels. "We proberen de Dierenbescherming toch op een ander standpunt te brengen, zonder dat dierenwelzijn daarbij geschaad wordt," zegt de kring-voorzitter.

Laatste reacties

 • Broederijbrok

  Jammer dat de DB de hakken zo in het zand zet omdat het concept nu eenmaal is “ingebed”.
  Hierdoor rem je innovatie enorm af. En juist een markt die nieuw en net in ontwikkeling is heeft deze innovatie nodig. Dichte stallen met bijv. veel glas in de zijwanden, oplierbare aluminium zitstokken en/of plateaus zouden toch ook voor één ster in aanmerking moeten kunnen komen. En in dichte stallen kun je nu eenmaal beter de milieudoelstellingen halen zoals die in het convenant met de
  Supers zijn opgemaakt. Ook heb je in dichte stallen minder risico op insleep van dierziekten en schadelijke bacteriën, dit is toch ook dierwelzijn…? En je benadeeld de pluimveehouders die al hebben geïnvesteerd in nieuwe “uitloopstallen” hier ook niet mee. Een dichte stal is immers niet per definitie goedkoper. Hierdoor hebben dichte stallen dus niet direct een kostprijsvoordeel. Er moet immers de zelfde bezetting als in een uitloopstal aangehouden worden. Het grote voordeel zit in de betere klimaatbeheersing en het beter buiten de stal houden van zaken als Campylobacter, salmonella en virusziekten. En dit moeten we in een dicht bevolkt kippenland als Nederland is, niet uit het oog verliezen…
  Voedselveiligheid moet maximaal gegarandeerd worden.

 • kip

  helemaal mee eens boerderijbrok

Of registreer je om te kunnen reageren.