Pluimveehouderij

Nieuws 1924 x bekeken 1 reactie

Systeem om vogelgriep vroeg op te sporen

Utrecht – Vogelgriep is in een vroeg stadium te detecteren met het systeem dat Steven Woudenberg ontwikkelde tijdens zijn promotieonderzoek aan de Universiteit van Utrecht.

Hij richtte zich vooral op het vroeg detecteren van laagpathogene vogelgriep. Gebaseerd op de dagelijkse productiegegevens van een stal bekijkt het systeem of er afwijkingen zijn die mogelijk wijzen op de aanwezigheid van een ziekte.

Snel opsporen van belang

Vogelgriep komt jaarlijks enkele keren voor op pluimveebedrijven in Nederland, vaak is het de laagpathogene variant met weinig zichtbare symptomen. Omdat een laagpathogene virus kan muteren naar een hoogpathogene variant is het van belang om deze zo snel mogelijk te detecteren. Woudenberg promoveerde woensdag met dit onderzoek.

Eén reactie

  • Zents beheer

    Kan hier nou niet wat dieper op worden ingegaan. Wanneer dit wordt gebracht als nieuws waarde en iemand promoveert er op dan wil ik graag weten waarom. Per dag productie gegevens en zelfs water/voer opname per stal registreren doet nagenoeg elke pluimveehouder en bij afwijkingen zoek je snel de oorzaak. Maar hierop is volgens mij nog nooit een pluimveehouder gepromoveerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.